Életben tartották (képgalériával)2021. január 12. (kedd) 19:00 - Egészségnews/9983_0_300.jpg„Annál rosszabb megoldás nincs, mintha nem csinálunk semmit.” Erre hívja fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat az újraélesztések kapcsán. A közelmúltban Ózdon is történt olyan szituáció, amelyben nemcsak az Ózdi Mentőállomás dolgozóinak volt nagy szerepe, hanem a beteg kollégáinak is. Ugyanis azonnal megkezdték munkatársuk mellkaskompresszióját, miközben hívták a 112-es telefonszámot.

Az Országos Mentőszolgálat számos videóval próbálja felhívni a figyelmet az újraélesztés fontosságára szinte minden fórumon. A közelmúltban az egyik helyi üzemben esett össze egy hatvan év körüli férfi, szívmegállás miatt. Spák Tamás, az Ózdi Mentőállomás vezetője azt mondja, ők csak azért jártak sikerrel, mert az illető csarnokban tartózkodó munkatársai miután felismerték a helyzet súlyosságát, időben cselekedtek.

„Még nem értünk ki, a helyszínen már tájékoztatott minket az irányító csoport munkatársa, hogy nem mutat életjelenségeket a férfi. Mire kiértünk a kollégái mellkaskompressziót végeztek, majd mi átvettük az újraélesztését, és bevetettük az adományként kapott mellkaskompressziós Lucas 3 nevezetű eszközt, és ennek segítségével mondhatjuk, hogy sikeresen zajlott a reanimáció, és visszatértek az életjelenségei, és az állapota stabilizálása után a miskolci kardiológiára szállítottuk” - mondta Spák Tamás, az Ózdi Mentőállomás vezetője.

A defibrillátor, a gyógyszerek és a folyamatos mellkaskompresszió hatására a beteg spontán vérkeringése rövidesen visszatért. Szívműködés hiányában csupán 3-5 perc az az idő, amíg valakinek meg lehet menteni az életét, ha ez letelik, és közben nem próbálunk tenni valamit, már nincs remény a túlélésre. Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának munkatársa azt mondja: „annál rosszabb megoldás nincs, mintha nem csinálunk semmit.”

„Az is fontos, hogy ha van kéznél félautomata defibrillátor, akkor azt is használjuk, hiszen a minél hamarabbi defibrillálás az a beteg túlélési esélyeit óriási számokkal, vagyis ötven, hetven százalékkal emeli. A minél hamarabb elkezdett mellkaskompresszió pedig a beteg túlélési esélyét negyven, ötven százalékkal is megemelheti, ami azt gondolom, hogy egy ilyen keringés megállásos szituációban ezek óriási számok. Ezért nagyon fontos, hogy a mentők akkor fognak tudni jobb esélyekkel indulni, ha a laikusok is segítenek” - hangsúlyozta Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának kommunikációs munkatársa.

A Lucas 3 névre keresztelt mechanikus mellkaskompressziós eszközt egyébként az Ózdi Acélművek Kft.-től kapta a helyi mentőállomás tavaly május végén. A mintegy hatmillió forintos készülék jelentősége abban rejlik, hogy akár negyven perc múlva is ugyanolyan mélységben tudja lenyomni a mellkast, mint az első percben. A berendezést már számos alkalommal bevetették, és jelentősen megkönnyíti a helyi állomás dolgozóinak munkáját.


983_0_t 983_1_t 983_2_t 983_3_t
983_4_t
Vissza