Folyik az oktatás2021. január 13. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/9987_0_300.jpgNormál üzemben működnek városunk óvodái. Az intézményekben tehát nincs se fertőzött se bármilyen bezárás. A szabályok ugyanazok maradtak a védekezést tekintve, de továbbra is fontos, hogy egy gyermekkel csak egy szülő menjen be az épületekbe. Az óvodák egyébként decemberben még körülbelül 38 százalékos kihasználtsággal működtek, mára pedig ez a szám 72 százalék a város intézményeit tekintve.

Ózdon az általános iskolák mellett az óvodák is normál üzemben működnek, jelenleg nincs fertőzés egyikben sem, így bezárás sincs. A szabályok ugyanazok maradtak a védekezést tekintve, kötelező a maszkviselés és persze a távolságtartás is. Szaniszló Károly köznevelési és művelődési referens szerint pedig nagyon fontos, hogy egy gyermekkel csak egy szülő menjen be az intézményekbe, illetve az öltözőkben egyszerre maximum 3-4 fő tartózkodjon.

„A veszélyhelyzet ugye továbbra is érvényben van, ezért azok a szülők, akik elővigyázatosságból, óvatosságból szeretnék a gyermekeket otthon tartani, azoknak most is lehetőséget biztosítanak az óvodák. Nagyon fontos, hogy a szülő az ilyen típusú igényét az óvodában mindenképpen jelezze az intézményvezetővel, tagintézmény-vezetővel egyeztesse, tehát ne csak úgy legyen, hogy otthon marad a gyerek, és az óvoda nem tud róla semmit. Ez nagyon fontos azért, hogy az óvoda a hiányzást igazoltnak tudja tekinteni” - mondta Szaniszló Károly, köznevelési és művelődési referens.

Az óvodák decemberben még körülbelül 38 százalékos kihasználtsággal működtek, mára pedig ez a szám 72 százalék a város intézményeit tekintve. Az adatok szerint tehát az új évben közel dupla annyian engedték vissza az óvodákba a gyermekeiket. Emellett persze van, aki még most is él azzal a lehetőséggel, hogy otthon vigyáznak a kicsikre.

„Intézményünkben jelenleg 150 körüli a gyermeklétszám, ami már most elég magas, hiszen körülbelül 200-an vagyunk az intézményben egy-két gyermek híján. A november és decemberi hónapban, tehát a polgármester úr adta lehetőséggel sok szülő élt, akkor ilyen 50-60 fős volt a kihasználtság, ehhez képest januárban már sokkal többen vagyunk” - nyilatkozta Répási Judit, az Ózdi Városközponti Óvodák Nemzetőr Úti Tagóvodájának tagóvoda-vezetője.

A tagóvoda-vezető szerint nagyobb kihívás ez az időszak az óvodások számára, hiszen a gyerekeknek nehezebben szokják meg a bentlétet. Főként a legkisebbeknek a legnehezebb a beilleszkedés, illetve a legnagyobbaknak az iskolára való felkészítés.

Vissza