Európai összefogás
Rendőrség
2021. dec. 14.

Európai összefogás

Az ittas vagy bódult állapotban lévő járművezetők kiszűrésére szervezett akciót a rendőrség. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai is bekapcsolódtak, több száz sofőrt ellenőriztek.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportja minden esztendőben egy meghatározott ellenőrzési tervet szab meg. Eszerint a rendőrség Magyarország egész területén december 6-a és 12-e között közúti ellenőrzést végzett, amellyel elsősorban az ittas vagy bódult állapotban lévő járművezetőket szerették volna kiszűrni. Országosan összesen több mint huszonkétezer autóst állítottak meg és vizsgáltak meg, közülük 219 fő ellen indítottak eljárást.

„Ennek keretében Borsod megyében egy egységes ellenőrzési terv alapján az Ózdi Rendőrkapitányság is három napon, december 6-án, 10-én és 11-én különböző napszakokban hajtott végre ezzel a Roadpolal kapcsolatos ellenőrzéseket. Napi nyolc órában hajtottuk végre ezeket az ellenőrzéseket, több száz gépjárművezetővel szemben intézkedtünk a három nap folyamán és a közlekedésbiztonsági hatása pozitív volt a térségben ennek a fokozott ellenőrzésnek” - emelte ki Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

Az volt a tapasztalat az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai részéről, hogy sok jogsértőt kellett kiszűrniük, ám ezek az intézkedések nem csak a különböző befolyásoltság alatt történő járművezetésre vonatkoztak. Többek között azzal is sok esetben volt gond, hogy az autók nem voltak megfelelő műszaki állapotban.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy aki a közúti forgalomban gépjárművezetőként részt vesz szeszes italt a gépjármű vezetésének megkezdése előtt semmiképp se fogyasszon. Emellett elindulás előtt győződjünk meg gépjárművünk műszaki állapotáról, a gumiabroncsok minőségéről, illetve fényjelző berendezéseink működéséről, mivel ez életeket menthet” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.
 
Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a fényszórók működtetésének fontosságát. Az egyenruhások gyakran tapasztalják, hogy nem a szabályoknak és az időjárási viszonyoknak megfelelően használják a reflektorokat a sofőrök, valamint szintén gyakori hiba, hogy csak az egyik oldali lámpa világít az autókon.