Újabb átverések
Rendőrség
2021. dec. 28.

Újabb átverések

Kifosztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás egy helyi 39 éves nővel szemben. A hölgy idős egyénektől csalt ki pénzt.

Országszerte visszatérő probléma a kiberbűnözés és az illegális pénzszerzési módszer. Ezek a tettek legtöbbször idős személyek kárára történnek. Az Ózdi Rendőrkapitányság többek között éppen egy ilyen ügyben folytat most eljárást.

„Kifosztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás egy helyi 39 éves nővel szemben, aki egy idős sértett védekezésre képtelen állapotát kihasználva pénzt csalt ki tőle. Ezt a tettét többször is elkövette a hölgy, szintúgy idős személyekkel szemben. Kollégáim a gyanúsított kihallgatását követően őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az Ózdi Krónika 2018-ban számolt be annak a hölgynek az ügyéről, aki az akkori információink szerint több mint száz embert károsított meg különböző internetes csalások kapcsán. A nő hosszú évek óta úgy tartotta fenn magát, hogy adás-vételi csoportokban hirdetett meg termékeket, majd miután előre utalással megkapta azok árát, a tárgyakat nem küldte el a vásárlóknak.

Több bank is felhívja a figyelmet internetes honlapján keresztül arra, hogy mi alapján tudják az ügyfeleik megkülönböztetni a valós e-maileket, SMS-eket, és az ál üzeneteket egymástól. Egy jel lehet, ha például magyartalan, nehezen értelmezhető írást kapnak, hiszen ezeket gyakran fordítóprogramokkal állítják elő, és nem igaziak.

Ezek mellett az úgynevezett unokázós csalás is problémát jelent. A módszerek folyamatosan változnak, a személyes felkereséstől a telefonálásig különféle trükköt vetnek be a károsítók. Ha úgy érezzük átverés áldozatai lettünk, azonnal értesítsük a hatóságokat, hogy minél gyorsabban elkezdhessék a nyomozást.