Tovább drágul
Hírek
2022. jan. 17.

Tovább drágul

Idén is emelkedhet az építőipari cikkek ára. Egyes termékekhez pedig most is csak több hónapos határidővel lehet hozzájutni. A beszerzés még mindig akadozik.

2021 első negyedévében a fa, az acél, a vas, a szigetelő anyagok és egyéb termékek napról napra drágultak. Talán a legdrasztikusabb helyzet a fenyő fűrészárunál alakult ki, a készlethiány százötven százalékos áremelkedést eredményezett. Ez tavaly év végére stabilizálódott valamelyest. Mára pedig 270.000 forintról 190.000 forintra mérséklődött az ára. Az OSB lapok tekintetében is realizálódott a helyzet, 2021 szeptemberéhez képest decemberre csökkent az ára. Legalábbis ezt mondják az egyik építési anyagok forgalmazásával foglalkozó vállalatnál. A beszerzés még mindig akadozik. Nemrég kértek árajánlatot az egyik téglagyártó vállalattól.

„Nekem március környékén lett volna szükségem rá és jelezte, hogy inkább rendeljem meg most, mert az építési mutató, az a görbe, amit 2010-től nekem behatárolt, hogy milyen megrendelések voltak, akkor és most a csillagos eget veri, és téglájuk egy darab sincs. Azt mondta, hogy nyugodtan rendeljem meg, mert mire az építéssel oda kerülünk körülbelül március, áprilisra, ha minden jól megy akkor talán meg fog érkezni” - mondta Kisbenedek Olivér, a Domaép Kft. társtulajdonosa.

Néhány gyártótól, forgalmazótól és szállítótól már kaptak információkat a 2022-es évben várható áremelkedés mértékéről, mert drágulás az lesz. A kérdés, hogy hány ütemben és hogy milyen mértékben? A legtöbben 20-30 százalékot jósolnak, ám a kőzetgyapotra ez például nem igaz, ugyanis ennél a terméknél 50-70 százalékra lehet számítani. Beszerezni ezt sem egyszerű. Hatvan és kilencven napos határidővel kell számolni.

„Források után kell nézni, mert egy építkezésnél hat hónapot kőzetgyapotra nem lehet várni semmiképpen. Körbe kell járni a piacot. Több embert is megkérdeztünk, hogy mi indokolja ezt az emelést? Bérezéstől kezdve szállítás, csomagolási, rakodási költség, gáz, energia, villany áremelések, ezek mind befolyásolják. Ami még nincs realizálva, hogy egy ütemben emelnek, mondjuk februártól, vagy május, júniustól még egyet fog emelni valamilyen százalékban” - nyilatkozta Kisbenedek Vilmos, a Domaép Kft. ügyvezetője.

A kőzetgyapot vásárlásának határideje a legkiugróbb, de emellett más termékek beszerzése is nehézségekbe ütközik. Gipszkartonra két-három hetet is várni kell. Itt Pp gázpalack árusításával is foglalkoznak, azt két hete egyáltalán nem lehet rendelni. A napokban az is előfordult, hogy olyan árajánlatot kaptak például a vassal kapcsolatban, amely csupán egy óra hosszáig volt érvényes.