Kisatírozott költészet
Kultúra
2022. jan. 19.

Kisatírozott költészet

Satírvers címmel hirdettek versenyt középiskolások számára. Az esemény első állomásán a diákok egy interaktív előadást hallgathattak meg a témával kapcsolatban.

Középiskolás fiatalok követték nyomon azt az interaktív előadást, amelynek témája a blackout poetry, magyarul satírvers. Az Ózdi Városi Könyvtár rendezvénytermében megtartott program ahhoz a felhíváshoz kapcsolódik, amelyet az intézmény az Ózdi Szép Szó Irodalmi Körrel együtt tett közzé. A két részből álló esemény mai, első állomására városunk valamennyi középiskolájából érkeztek diákok.

„A mai délelőtt egy interaktív előadás formájában mutatjuk be, hogy mi is ez a satírvers tulajdonképpen és majd ki is lehet próbálni, hogy egyáltalán hogyan sikerül, vagy milyen alkotásokat tudnak ebből a diákok létrehozni” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár megbízott igazgatója.  

Az interaktív előadást Szaka Attila tartotta, akitől maga az ötlet is elindult. A fiatalok az elhangzottak alapján képet kaphattak többek között a satírvers fogalmáról és technikai kivitelezéséről is. A blackout poetry olyan alkotás, amelyet egy szöveg nagyobb részének kisatírozásával alkotnak meg. Az ily módon létrehozott új költemény a megmaradt szavak egymás után való elolvasásából áll össze. A végeredmény azonban általában rövid, gyakran humoros gondolatra, mintsem egy hagyományos versre hasonlít. A produktumban a grafika is fontos szerephez jut.

„Nekem is sokszor megfordult már a fejemben, hogy az unokám egy-egy verset úgy szokott megtanulni, hogy egy dallamot kitalál hozzá. Így sokkal gyorsabban tudja megtanulni. Ám van, aki inkább vizuális típus. Ennélfogva, hogyha rajzol mellé, akkor úgy gondolom, még jobban meg tudja tanulni a verset, vagy bármit, amit éppen tanul. Hiszen egy kép is fog társulni hozzá” - nyilatkozta Fazekasné Szabján Erika, a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör vezetője.

A fiatalok az előadást követően maguk is kipróbálhatták a satírvers készítését. Ehhez előre nyomtatott szövegek és könyvek is rendelkezésükre álltak. A folyamat első részeként elolvasták az írásokat, ezt követően ceruzával kellett eltávolítaniuk a kiválasztott szavakat, mondatrészeket.

„Véleményem szerint nagyon pozitív dolog, hogy behozzák a művészetet a fiatalok életébe, mert sajnos a mindennapjainkban nagyon kevés szerepet kap” - fogalmazott Nyírő Gergő Bálint, a SZIKSZI diákja.

A következő alkalommal, január 26-án már verseny formájában zajlik az esemény, amikor a fiataloknak meghatározott idő alatt kell elvégezniük a feladatot. Az értékelést három fős zsűri végzi majd, amelyben a líraiságot, a kreativitást és az összhatást is figyelembe veszik. A megmérettetésre egyéni és két fős csapatok  jelentkezhetnek. A legügyesebbek pénz-, illetve értékes tárgyi jutalomban részesülnek.