Életem Gyöngye
Egészség
2022. jan. 26.

Életem Gyöngye

A méhnyakrákszűrés fontosságára hívták fel a figyelmet tegnap az Olvasóban. A programon dr. Juhász Antal nyugalmazott szülész-nőgyógyász tartott előadást.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretében rendeztek Ózdon is programot a tegnapi nap folyamán az Olvasóban. A Mályvavirág Alapítvány 2017-ben kereste fel a helyi szervezőket azzal a szándékkal, hogy ebből a megmozdulásból hagyományt teremtsenek. A rendezvény idén az Életem Gyöngye elnevezést kapta, mivel a gyöngy lett ennek a betegségnek a jelképe.

„Klárikával igyekeztük hagyománnyá alakítani ezt. Nem csak itt előadásokat szerveztünk, illetve gyöngyfűzést az Olvasó Adorján Lajos termében, vagy most itt a Mizerák teremben. Volt egy méhnyakrákos vándorkiállítás fotókból, és ezt is kivittük például Borsodszentgyörgyre és Putnokra is. Sok olyan kedves támogatónk van, akik helyt adtak ennek a rendezvénynek” - mondta Nagy Károlyné Dobó Katalin, szervező.

Az előadást dr. Juhász Antal nyugalmazott szülész-nőgyógyász tartotta. A méhnyakrák az egyik legelterjedtebb nemi úton terjedő, fertőző vírusbetegség, ami a szervezet nyálkahártyáin élősködik. Magyarországon évente ezerötszáz méhnyakrákos nőt diagnosztizálnak, melyből körülbelül ötszázan életüket vesztik a kór miatt. A rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető a betegség előrehaladott állapotának kialakulása, valamint ha idejében észreveszik, műtéttel gyógyítható is.

„Ha minden nő mindig rendszeresen eljárna szűrésre, akkor talán még azt is mondhatnám, hogy senkinek nem fordulhatna elő, hogy rosszindulatú méhnyak elváltozása alakulna ki. Olyan átmeneti sejtek vannak a normáltól a kórosig, és a rákig, amelynek átmeneti időszakait nagyító kolposzkóppal meg tudom mondani” - emelte ki dr. Juhász Antal, nyugalmazott szülész-nőgyógyász.

A szűrővizsgálatokat kiegészíthetik különböző oltások. A humán papillomavírus elleni vakcina megakadályozza a kór sejtekbe való bejutását. Ezeket már általános iskolás korban, hetedik osztálytól megkaphatják a fiatalok. A dózist egyébként nemcsak lányok, hanem fiúk is felvehetik. A rendezvény fővédnöke Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere, aki mint minden évben, idén is jelen volt a programon. Az esemény végén ajándékcsomagot sorsoltak ki, melyekben a helyi vöröskereszt által készített ajándékok lapultak. Emellett a galérián gyöngyfűzésre is volt lehetőségük a megjelenteknek.