Képzelet és alkotás
Kultúra
2022. jan. 27.

Képzelet és alkotás

Satírvers címmel rendeztek versenyt az Ózdi Városi Könyvtárban, amelyre több középiskolából is érkeztek diákok. Az elkészült munkákból pedig egy kiállítás is nyílt.

Elmélyülten dolgoztak a fiatalok azon a versenyen, amelynek keretében satírverseket kellett megalkotniuk. A szervezők a megmérettetésre egyéni és kétfős csapatok jelentkezését várták. A program része volt az a múlt heti esemény is, amelynek keretében a diákok a blackout poetry-ről, azaz a satírversről szerezhettek bővebb információkat. Az elkészült műveket szemlélve látható volt, hogy pontos elképzelésekkel érkeztek a helyszínre. Az alkotásokat Szalay Anikó, Wéber Zsóka és Szaka Attila bírálta el, akiknek a színvonalas munkák miatt nem volt könnyű dolguk. A részvevők közt pedig voltak olyanok is, akik a verseny előtt is készítettek satírverset, amelyet magukkal hoztak. Így ezeket is értékelték.

„Pazar alkotások születtek. Jó néhányan nagyon erős szövegmotívumokat alkottak meg. Olyanokat, amelyektől leesett az állunk. Volt egy pár, ami grafikailag volt erős, és azokat, amiket mi kiemeltünk, akár egyéniben, akár csapatban, ott pedig a szövegnek és a grafikának együtt megvolt az összhangja. A kettő együtt erősítette egymást és kiemelte a többi közül” - emelte ki Szaka Attila, a zsűri elnöke.

Ez a műfaj jelenleg nem igazán ismert hazánkban. A satírverset egy adott szöveg bizonyos részeinek eltávolításával hozzák létre. Az új költemény pedig a megmaradt szavak egymás utáni elolvasásából áll össze. A versenyzők közül egyesek nyomtatott szöveget, míg mások könyvet választottak a munkához. A grafikai részeket pedig ceruzával, filctollal, vagy festék használatával alkották meg. A zsűri értékelése után az első három helyezett az oklevelek mellett értékes ajándékokat és pénzjutalmat is átvehetett. Az egyéni kategória győztese Novák Viktória, a JAG diákja lett, aki emellett különdíjban is részesült.

„A külön kategóriában a régi mesekönyvemből vettem ki két oldalt. A másikban pedig egy lapot választottam, arról egy véletlenszerű szöveget” - mondta Novák Viktória, az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákja.

A versenyen az egyéni indulók mellett csapatokban is dolgozhattak a diákok. Ebben a körben Pataki Panna és Elek Blanka munkáját értékelte legjobbnak a zsűri.

„Az alkotás fontos, azzal tudjuk leginkább kifejezni magunkat, nem a szavakkal. Viszont a szavak rásegítenek, hogy mit akarunk igazán mondani” - fogalmazott Pataki Panna, az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákja.

A verseny résztvevői közül többen is voltak, akik szabadidejükben is szívesen foglalkoznának satírversek készítésével, illetve vennének részt egy hasonló témájú, újabb megmérettetésen. A fiatalok az elkészült műveket nem vitték magukkal, azok ugyanis egy ideig máshol kapnak helyet.

„Kértük a versenyzőket, hogy hagyják itt nekünk ezeket az alkotásokat. Az emeleti terünkön egy kis folyosótárlatot fogunk kialakítani ezekből az alkotásokból, amit megnézhetnek diákok, szülők, barátok, akiket érdekel ennek a versenynek a kimenetele, illetve hogy hogy is néz ki a satírvers” - nyilatkozta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár megbízott igazgatója.

Az intézmény az elkövetkező időszakban is számos programmal készül. Így a népszerű Élő Könyvtárat és egy kiállítást is szerveznek majd. Márciusban pedig az Internet Fiesta elnevezésű országos rendezvénysorozathoz csatlakoznak.