Sikeres pályázat
Hírek
2022. febr. 1.

Sikeres pályázat

Mikrobuszt kapott a Gömöri Huszár Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület. A Magyar Falu Program pályázatának köszönhetően ötmillió forintos keretből gazdálkodhattak.

Idén is elkezdődött a Magyar Falu Program, amely nem csak a településeket, de az ott élő, tevékenykedő civil szervezeteket is segíti. A közösségek rendezvényszervezéshez, épületfelújításhoz és gépjárműbeszerzéshez is kaphatnak támogatást. A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tavaly adta be pályázatát, ami sikeresnek bizonyult. Egy mikrobusszal gazdagodtak a programnak köszönhetően.

„Az egyesületünk héti székhelyű, ezért a Magyar Falu Program keretein belül tudtunk pályázni gépjármű beszerzésre mintegy ötmillió forint keretében. Amikor megnyertük ezt a pályázatot, nagyon megörültünk neki, hogy ötmillió forint gépjárműre, miénk a világ, aztán rá kellett jönni, hogy nem is olyan egyszerű ekkora összegből egy megfelelő állapotú kisbuszt vásárolni. Ez a beszerzést egy kicsit megnehezítette, de hála istennek sikerült egy nagyon jó állapotú kisbuszt, kevés kilométerrel vásárolnunk, úgyhogy ez szerintem hosszú évekig ki fogja szolgálni az egyesületünk céljait” - nyilatkozta Barta László, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző hadnagya.

A busz beszerzése nagy segítség az egyesület számára, hogy eljussanak a rendezvényekre, hiszen így egyszerre kilenc fő utazását tudják biztosítani. Az utóbbi időben több fiatal taggal bővült a csapat, akiknek még nincs jogosítványuk vagy autójuk. Őket eddig a szüleik vitték egy-egy eseményre, de mostantól közösen tudnak majd útra kelni. Nem utolsó szempont, hogy a tagok felszerelésének is nagy helyre van szüksége a szállításhoz, így korábban nehezen tudták megoldani például, hogy a ruházat gyűrődés mentesen érkezzen meg a helyszínre. Ez a probléma is megoldódott ugyanis a jármű nagy csomagtérrel rendelkezik.

„A logisztikában nagyon nagy segítséget fog nyújtani, ugyanis nagyon sok rendezvény olyan, ahova mondjuk a lovat is és az ágyút is vinni kell, vagy pedig ha többnapos rendezvényre megyünk, akkor a felszerelést, a lóabraktól kezdve, a kikötéshez szükséges anyagokat, hadifelszerelést szállítanunk kell. Ebben nagy segítséget fog nyújtani, mivel akár egy lószállító utánfutót, akár egy nagyobb utánfutót is el tud húzni, amibe azért rengeteg holmit be tudunk pakolni” - mondta Varga Gábor, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző huszárkapitánya.

A civil szervezetek aktív szereplői a mindennapoknak, így nagyon fontos a támogatásuk. Céljuk a kultúra és a hagyományok megőrzése, amihez minden segítség jól jön. Az új mikrobusz hozzájárul ahhoz, hogy gördülékenyebben jussanak el más településekre és ott is megmutathassák magukat, valamint tevékenységüket.