Korán kezdődött
Hírek
2022. febr. 3.

Korán kezdődött

Több szárazfűtűzhöz is kellett vonulniuk az ózdi tűzoltóknak a társégben. Harmincegy nap alatt hetvennégy riasztásuk volt, a káresetek több mint fele vegetációt érintett.

Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársainak januárban meglepően sok káresethez kellett vonulniuk. Több mint hetvenszer riasztották őket. Ez a szám pedig az országos átlag feletti. Az évnek ebben az időszakában igencsak megdöbbentő, hogy rendkívül sok helyszínen kellett szárazfűtűznél beavatkozniuk, pedig a környezeti tényezők még nem adottak egy ilyen jellegű esemény bekövetkezéséhez.

„Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy a korábbi évek felvilágosító kampányai, vagy rávezető riportjai nem hoztak nekünk eredményt. Sajnos a polgári engedetlenség, vagy magatartás, illetve jobb belátás hiánya okozza azt, hogy a kollégáknak ilyen irányú kifejezetten nagy leterheltséggel kell szembenézni. Ezek a tüzek, mivel most még nincsen arra ok, hogy a nagy hőmérséklet okozza, ezért kizárólag emberi tevékenység következményeként lobbannak lángra” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Az elmúlt években az állomány tagjai már megtapasztalták, hogy melyek azok a részek, amelyek érintettek. Ezek jellemzően a város külterületei, de a környező településeken is ugyanez a helyzet. A szárazfűtüzek megsemmisítik az ott élő növény és állatvilágot, amelynek értéke felbecsülhetetlen. Nem lehet összegszerűen meghatározni a bekövetkezett károkat. Nem elhanyagolható az sem, hogy emiatt a tűzoltóság gépjárművei, illetve a védőfelszereléseik állapota is gyorsabban amortizálódik. A sűrűbb igénybevétel miatt, pedig gyakrabban is kell ezeket cserélniük, ami költséggel jár.

„Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság jelen pillanatban hetven, hetvenöt vonulási szám között tart, ebből elmondható, hogy körülbelül a fele szárazfűtűz, illetve erdőben keletkezett esetek. Sajnos azt is el tudjuk mondani ezekről az esetekről, hogy jellemzően olyan területekről van szó, ahová évente vissza kell járjanak az egységeink” - emelte ki Czene Zsolt, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettese.

Ilyen terület például a táblai temető feletti hegyoldal, ez a rész múlt pénteken újra lángra kapott, mintegy három, négy hektáron vált a tűz martalékává. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársait már a héten is több ilyen esethez riasztották. Hétfőn vonulniuk kellett Járdánházára, Hangonyra és Bánrévére is. A jogszabályi környezet lehetőséget ad a tűzvédelmi hatóságnak, a rendőrségnek, illetve a rendészet dolgozóinak is az ilyen esetek felderítésére, valamint helyszíni, közigazgatási, vagy szabálysértési bírság is kiszabható.