Megújuló plébánia
Város
2022. febr. 3.

Megújuló plébánia

Elkezdték a szentsimoni Római Katolikus Plébánia felújítását. A kivitelező cég a statikai szempontból fontos feladatokat végzi az épületen. A talajvíz probléma is hamarosan megoldódik.

Lesüllyedt épület, repedezett, vizes falak, málló vakolat. Korábban ez a látvány fogadta a szentsimoni Római Katolikus Plébánia mellett elhaladókat. Továbbá egy figyelmeztető tábla, amely omlás veszélyére hívta fel a figyelmet. A probléma hosszú évtizedek óta fennáll, hiszen a 18. századi épület állaga folyamatosan romlik. A megmentése érdekében az illetékesek az Egri Főegyházmegyéhez fordultak, hogy tegyenek valamit a helyzet megoldása érdekében, aminek meglett az eredménye.

„2019 szeptemberében az egyháztanács megkereste az Egri Főegyházmegyét azzal a szándékkal, hogy tudnak-e támogatást nyújtani az épület állagmegóvására. Szőke Gábor plébános úrral, valamint Kellóné Mezőtúri Márta képviselő asszony és hárman a képviselő testületből személyes egyeztetésen vettünk részt Egerben a Főegyházmegyén, és szerencsés elbírálásban részesült a történetünk, mert több milliós összeggel támogatják a felújítást önerővel, amit az egyháztanács saját forrásból hozzá tud tenni” - mondta Vasas Attila, a Szentsimoni Egyháztanács elnöke.

A helyreállításra kapott összegből most a statikai jellegű problémákat tudják megoldani, így a felújítás az épület belső terét nem érinti. A kivitelező cég munkatársai nemrégiben láttak hozzá a feladatokhoz.

„Elsősorban a bontási munkák zajlottak. Az épület dréncsövezése, csapadékvíz elvezetése történt meg. Kulé kaviccsal feltöltjük. Az épület bal oldala lesüllyedt. Itt az alap megerősítése és falazása zajlik. Az épületet ugyanabba az állapotba kell visszaállítani, mint amilyen eredetileg volt. A külső munkákon belül lényegében a homlokzat festése történik meg, a nyílászárók külső felújítása, továbbá az udvar és az épület teljes víztelenítése is” - emelte ki Kisbenedek Vilmos, a Domaép Kft. ügyvezetője.

Az ingatlan bal oldala korábban mintegy harminc centiméternyire süllyedt meg. A most végzett munkálatok során az alapot megerősítették, amelynek visszafalazása is folyamatban van. Ám ezt már nem téglával, hanem vasalt betonnal oldják meg. Ezen kívül az úgynevezett Dörken lemezek felfektetésével a továbbiakban megakadályozható, hogy a talajvíz felszivárogjon a falakba. Ennek köszönhetően pedig az alap sem vizesedik majd. A tetőről elmondható, hogy jó állapotban van, szerkezete stabil. A most elkezdett felújítás azonban csak akkor lehet eredményes, ha egy másik probléma is megoldódik. A Hangony-patak medrét ugyanis már évtizedek óta nem tisztították, a talajvíz pedig folyamatosan áztatja a városrész épületeit, így a plébániát is. A terület képviselője ezért több alkalommal fordult az illetékes hatósághoz.
 
„Nagyon régi vágya már a falunak és az egyházközségnek, hogy a plébánia épülete végre rendben legyen. Remélem, hogy ez az összeg elég lesz arra, hogy valamelyest segítsenek ennek az épületnek a rendbetételében. Én a magam részéről annyival tudok hozzájárulni, hogy az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatósággal újból felvettem a kapcsolatot” - nyilatkozta Kellóné Mezőtúri Márta, területi képviselő.

A hosszas levelezésnek meg lett az eredménye, hiszen a vízügyi igazgatóság szakemberei ma már kivonultak a Hangony-patak területére, és elkezdték annak kotrási munkálatait. Ennek során mintegy két kilométernyi szakaszon végzik az elvadult növényzet eltávolítását, hogy szabad folyást biztosítsanak a víznek. A plébánia felújítása a tervek szerint márciusban fejeződhet be. Ám ha az időjárás kedvezően alakul, úgy ez akár február végére is kivitelezhető.