Gyorsan terjed
Egészség
2022. febr. 3.

Gyorsan terjed

Folyamatosan terjed az omikron vírusmutáns, azonban nincsenek olyan súlyos tünetei, mint korábbi társainak. Leggyakrabban láz, köhögés, tüsszögés és orrfolyás jelentkezik.

A koronavírus és az influenza tünetei nehezen különíthetőek el egymástól. Dr. Sahin Fawaz kollegális főorvos szerint azonban a tavalyi és a mostani esztendőben sem beszélhetünk influenza járványról, hiszen alacsony maradt az esetek száma. Az omikron vírusmutáns továbbra is nagyon gyorsan terjed, de nincsenek olyan súlyos tünetei, mint korábban megjelent társainak.

„Köhögés, hőemelkedés, láz, esetleg hányás is előfordulhat, száraz köhögés, fulladás, tüsszögés és orrfolyás. Nagyon sok beteg úgy keres fel minket, hogy azt hiszi, hogy influenzás. De tíz ilyen tünetet produkáló páciensből nyolc valószínű, hogy omikronban szenved. Szerencsére már az omikronnak gyorsabb a lefolyása” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

A gyerekek körében is egyre jobban terjed a vírus. Náluk a köhögés, orrfolyás és hasmenés a leggyakoribb tünet. Az 5-11 éves fiatalok számára továbbra is előzetes időpontfoglalás szükséges az oltások beadásához. Már 88 ezer szülő regisztrálta gyermekét, és közülük 82 ezren már fel is vették az adagot.

Akik még egyáltalán nem, vagy négy hónapnál régebben kapták meg a második vakcinájukat, azoknak fokozottan ajánlott az ismétlő adag. A harmadik dózis felvételével 80-90 százalékra emelhető a védettség. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani.

„Nekem van három oltásom már. Én ezt jónak tartom. Azóta még a náthát sem kaptam el” - nyilatkozta Kovács Gábor.

17 894 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hazánkban az elmúlt 24 órában. Elhunyt 88 többségében idős, krónikus beteg, így számuk 41 636 főre emelkedett. 4451 személyt ápolnak kórházban, közülük 163-an vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma átlépte az 6 millió 366 ezret, 6 millió 107 ezeren már a második adagot is megkapták, míg több mint 3 millió 700 ezren már a harmadik dózist is felvették. Februárban is lesz minden csütörtökön, pénteken, és szombaton oltási akció a kórházakban.