Fontos a szűrővizsgálat
Egészség
2022. febr. 4.

Fontos a szűrővizsgálat

Ma van a Rákellenes Világnap. Ennek kapcsán a Bolyky Tamás Általános Iskolában egy ismeretterjesztő előadást tartottak, majd három tesztet töltöttek ki a fiatalok.

A Rákellenes Világnapot immár 22 éve tartják meg minden év február 4-én. A Nemzetközi Rákellenes Unió központi kampánytémája az esélyegyenlőség a daganatos betegek ellátásában. Ez a probléma Magyarországon, Európában és a világon is a második leggyakoribb halálozási oknak számít. Az Egészségfejlesztési Iroda irodavezetője felkereste a Bolyky Tamás Általános Iskolát, hogy szeretnének az intézményben egy ilyen ismeretterjesztő órát tartani, ahol felhívják a fiatalok figyelmét a kórra és vele járó következményekre.

„A rák az nem közveszélyes, hanem önveszélyes. Mindenkinek ismernie kell az önvizsgálati módszereket. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ebbe a tinédzser korban már nagyon fontos megismerni a módszereket. Hiszen saját magunknál senki nem ismeri jobban a testünket, illetve a változásait. Ha ők minden hónapban elvégzik ezeket a vizsgálatokat, mint például a mell és a bőr vizsgálatát, akkor azonnal észre tudják venni, ha bármiféle változás történik a testükben” - hangsúlyozta Agócs Tamásné, az Egészségfejlesztési Iroda irodavezetője.

Az előadás keretein belül megtudhatták a fiatalok, hogy mik a legárulkodóbb jelek arról, hogy valami probléma van szervezetükkel. Ilyen lehet például az anyajegyen fellelhető változás, szűnni nem akaró köhögés, vagy csomók észlelése a mellben. A szűrővizsgálatok gyakoriságáról és fontosságáról is tájékozódhattak. Ezeket követően három tesztet töltöttek ki a dohányzásról, az egészséges táplálkozásról és a mozgásról.

„Az önvizsgálatok fontosak, és ha bármi furcsát találok, akkor orvoshoz kell fordulnom. Ezzel sok betegséget lehet megelőzni” - mondta Kurucz Janka, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

„Ne cigizzünk, ne fogyasszunk alkohol, mert egészségtelen és táplálkozzunk helyesen” - emelte ki Kárász Benedek, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

A győztes csapat egy kis ajándékcsomaggal gazdagodott. A gyakori daganatos megbetegedések legalább egyharmada megelőzhető, hiszen a genetikai mutációk mindössze az esetek 5-10 százalékában játszanak szerepet. Évente több mint három és fél millió ember életét lehetne megmenteni, ha a megelőzésre és a korai felismerésre helyeznék a hangsúlyt. Ezért nagyon fontos eljárni a szűrővizsgálatokra megfelelő időközönként, hiszen az időben észrevett probléma több esetben még visszafordítható lenne.