Mindig körültekintően
Rendőrség
2022. febr. 8.

Mindig körültekintően

Ma van a Biztonságos Internet Világnapja. Ez alkalomból az Ózdi Rendőrkapitányság már évek óta igyekszik felhívni a lakosság figyelmét a világháló veszélyeire.

A Biztonságos Internet Világnapja alkalmából az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai időről időre ellátogatnak a helyi oktatási intézményekbe, hogy felhívják a diákok figyelmét a világháló különböző veszélyeire. Fontos, hogy a fiatalok a különböző portálokat nagy körültekintéssel használják. Egyre több kamasz tevékenykedik ezen a felületen nap mint nap, akik talán kevésbé óvatosak. Ezért tartják az egyenruhások fontosnak, hogy tájékoztassák őket a veszélyekkel kapcsolatban.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét a biztonságos internetezésre, ugyanis 2022. február 8-án már tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a Biztonságos Internet Világnapját. Mi is csatlakozunk az akcióhoz, és arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az adatainkat ne adjuk ki illetéktelen személyeknek, illetve ne osszunk meg olyan posztot, amiből fény derülhet a magunk, vagy családtagjaink állapotára, továbbá arra, hogy üresen áll a lakásunk” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Különösen nagy elővigyázatosságot igényel például az internetes vásárlás, hiszen könnyen belefuthatunk csalókba. Napjainkat áthatja az online fizetés, ezért még nagyobb körültekintéssel kell ezen dolgainkat intéznünk. Mindig figyeljünk oda a honlapok címére, hogy azon a felületen tartózkodjunk, ahonnan az átutalást biztonságosan intézhetjük. Városunk lakossága azonban eltérő véleménnyel van a témával kapcsolatban.

„Persze, hogyne figyelnék oda. A gyerekeim jobban értenek ehhez, tőlük szoktam kérdezni, hogy hogyan kell bizonyos dolgokat csinálni. Ők jobban értenek hozzá, és ők nagyon sok mindenben segítenek nekem” - mondta Oláh Tamásné.

„Mi nem szoktunk ezzel a területtel foglalkozni” - nyilatkozta Papp Miriam.

„Oda kellene figyelnem nekem is, de eddig nem fordítottam rá elég figyelmet, most meg már nincs szükségem rá. Az unokám is már tizennégy éves, annyira nem kicsi már” - emelte ki Nagy Gyula.

Gyakori és állandóan visszatérő probléma a nagyobb szolgáltatók nevében küldött, hamis számlaértesítők és adategyeztető e-mailek. A hatósági szerv minden internetezőnek azt tanácsolja, hogy ne nyisson meg ismeretlen személyektől érkező elektronikus levelet. Próbáljunk meg biztonságos jelszót választani profiljainkhoz, és ezeket ne adjuk meg senkinek, valamint a bankszámlánkhoz tartozó információkat is őrizzük meg.