Nyitott út
Oktatás
2022. febr. 9.

Nyitott út

Egyetemi napot tartottak a Digitális Erőműben, amelyen a Miskolci Egyetem karai, továbbá helyi intézmények és cégek mutatkoztak be. Mindezzel a középiskolásokat kívánják segíteni döntésükben.

Mintegy száz diák vett részt a Digitális Erőműben megtartott egyetemi napon ma délelőtt, amelyen elsőként a Miskolci Egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket. A programmal a szervezők a továbbtanulás előtt álló fiatalokat szeretnék segíteni döntésükben. Tavaly a járványhelyzet miatt ezt online formában tartották meg, idén azonban már személyes jelenlét mellett zajlott az esemény. Az ilyen alkalmakon az érettségi előtt álló fiatalok átfogó képet kapnak a felsőfokú oktatási intézmények egyes karainak képzési lehetőségeiről, az ösztöndíjrendszerről, és egyéb lehetőségekről is.

„A Digitális Erőműnek, mint oktatásmódszertani intézménynek nagyon fontos, hogy az ózdi középiskolásokat segítsük abban, hogy megismerjék, megtudják, melyek azok az egyetemek, amelyeket választhatnak a pályaválasztásuk során. A Miskolci Egyetemmel évek óta együttműködünk és a Miskolci Egyetemmel kialakítottunk egy olyan kapcsolatot, hogy az egyik kihelyezett képzésük itt folyik nálunk most már évek óta” - mondta Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű intézményvezetője.

A programon a Miskolci Egyetem hét kara mutatkozott be. Így a fiatalok többek között a Gazdaságtudományi, a Műszaki Földtudományi, az Egészségtudományi, de az Állam- és Jogtudományi Karokon folyó oktatásról is hallhattak hasznos információkat. Az eseményt kisfilmek színesítették, de a leendő hallgatók különféle szóróanyagokból is válogathattak. Az egyetem a képzési kínálaton kívül számos egyéb módon is igyekszik vonzóvá tenni az oktatási intézményt.
 
„Elindítunk egy úgynevezett kompetencia mérést, tehát a bekerülő első éves hallgatók esetében meglátjuk, hogy mik a gyengeségeik, mik az erősségeik és ha kell, akkor személyre szóló fejlesztéseket tudunk adni azon kívül, hogy végzi a saját szaknak megfelelő kurzusokat. Ezen kívül 2021 szeptemberétől indítottunk munkaerőpiaci kompetenciákat fejlesztő moduláris képzést, amit bármely szakos hallgató felvehet, és hogyha egy-egy modult elvégez, akkor a végén diploma mellékletet adunk, bizonyítva, hogy plusz tudással rendelkezik ahhoz képest, ami a diplomájában szakként, végzettségként megnevezésre kerül” - emelte ki Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

Az intézmény nagycsarnokában a résztvevők különböző cégek, intézmények képviselőinek előadását is meghallgathatták. Az egyetem egyébként több mint kétszáz partnerrel áll duális szerződésben. Ennek köszönhetően a diákok a képzés alatt különböző vállalatoknál, így akár ózdi cégeknél is tölthetik gyakorlati idejüket. A lehetőségek tehát adottak, ám egy továbbtanulás előtt álló fiatal így sincs könnyű helyzetben.

„Nagyon nehéz döntés előtt állnak a fiatalok akkor, amikor pályát választanak. Úgy nyolcadik osztály után, mint középiskola után. Mindenki érzi azért magában a tehetséget, érzi azt az ambíciót, ami valamely irányba őt elmozdítja, és nyilván a szülői háttér is igyekszik őt presszionálni, hogy mit szeretnének a gyermekből látni. Mindenképp az első és legfontosabb, hogy a gyermek boldog legyen egy életen át” - hangsúlyozta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A felsőfokú tanulmányok megkezdése előtt természetesen az anyagi lehetőségeket is figyelembe kell venni. Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy amennyiben a fiatalnak sikerül államilag támogatott képzésre bejutnia, úgy többféle ösztöndíjra is jogosult. Ám az egyetemisták akár kutatói projektekben és nemzetközi hallgatói versenyeken is részt tudnak venni.