Hidegfront közeledik
Hírek
2022. febr. 10.

Hidegfront közeledik

Nincs jó hatással a szervezetünkre a változékony időjárás. A napokban kialakuló hidegfront miatt többen szenvedhetnek fejfájásban és előfordulhatnak ízületi fájdalmak is.

Az időjárás-jelentéshez ma már hozzátartozik a várható fronthatásokról szóló híradás is. Számtalan betegség, közérzetváltozás hozható összefüggésbe az időjárással, a napszúrás, leégés, bőrrák vagy fagyási sérülések esetében egyértelmű a kapcsolat. Vannak azonban kevésbé nyilvánvaló jelenségek is. Ilyen például a hidegfront, ami a szív- és érrendszeri betegekre, és a sokízületi gyulladásban szenvedőkre van a leginkább rossz hatással. Ebben az időben nekik a tüneteik is erősödhetnek.

„A mellkasi fájdalom is erősödhet, a vérnyomás kiugrások, ingadozások, illetve az ízületi fájdalmak, nehezebb ilyenkor mozogniuk, de ezeken felül nem szabad elfelednünk az sem, hogy hideg időben, illetve a nagy napi hőingás hatására az erek összehúzódnak, és ennél fogva a vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek sokkal instabilabbá válnak, valamint a légúti betegségek is fokozódnak. Tehát az asztmás betegeknek a köhögés, illetve az általános légszomjuk is fokozódhat” - emelte ki dr. Vámos Henrietta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kollegális szakmai vezető háziorvos.

Azonban az egészséges szervezetet is megviseli ez a változékony időjárás, így fejfájás, kedvetlenség, koncentrációs zavarok tapasztalhatóak. Ebben az esetben oda kell figyelni a folyadékpótlásra, ajánlatosabb többet mozogni, rendszeresen vitaminokat szedni és változatosan étkezni. A tegnapi és mai időjárásunkat enyhébb léghullámok alakították, melynek hatására az ország nagyobb részén 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.
 
„Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, illetve Ózd környékén van esély arra hogy az éjszaka képződő köd beragadhat, de amennyiben feloszlik, akkor holnap is napos időjárás várható, mint ahogyan tegnap és ma is volt. Holnap délután, estefelé érkezhet meg a hidegfront Ózd térségébe. Ennek hatására pedig a hétvégére átmenetileg csökken majd a nappali felmelegedés mértéke és lehűlésre lehet majd számítani. Ez azt jelenti, hogy napközben 5-6 fok körül marad a hőmérséklet majd a hétvégén is” - mondta Kuntár Roland, az OMSZ meteorológusa.

Gyenge eső is előfordulhat, azonban számottevő csapadékra nem kell számítani. Jövő hét elején ismételtem emelkedik majd a hőmérséklet, így a hétvégi lehűlést követően újra melegebb lesz, így az előbb említett panaszok még pár napig fennállhatnak.