Ütemterv szerint
Város
2022. febr. 10.

Ütemterv szerint

Jól halad az önkormányzati lakások kialakítása az Öregek-Fiatalok Házában. A napokban fejeződtek be három kisebb alapterületű ingatlan kivitelezési munkálatai a „B” szárnyban.

Az Ózdinvest Kft. üzemeltetésében lévő Bolyki Tamás úti épületet már most is rengeteg bérlő lakja. Az itt található lakásokra pedig egyre nagyobb igény mutatkozik. A bővítési munkálatok folyamatosak az Öregek-Fiatalok Házában. Pár éve kilencet alakítottak ki az „A” épületszárnyban, amelyet pillanatok alatt birtokba is vettek a bérlők. Most három új készült el a „B” oldalon.

„Ezekbe a lakásokba csak azok az idősek költözhetnek, akik szerepelnek a névjegyzéken. Itt szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy akik szeretnének az öregek házába beköltözni, azok mielőbb nyújtsák be kérelmüket névjegyzékre való felvételükhöz, hiszen nagyon hosszú a várakozási idő. Sok évet kell várni arra, amíg egy ilyen lakásba be tudnak az idősek oldalára költözni. Jelenleg ezen a listán 16 fő várakozik, hogy ezen lakások bármelyikébe beköltözzön. 2019-ben nyújtották be a kérelmüket, azok a kérelmezők, akik most sorra kerültek és esetleg beköltözhetnek ezekbe a lakásokba” - hangsúlyozta dr. Tóth Andrea, az Ózdinvest Kft. ügyvezetője.
 
A bérleti jogviszony létesítésének az a feltétele, hogy az idősek olyan jövedelemmel rendelkezzenek, amelyből nincs letiltás, valamint orvosi igazolásra is szükség van, amelyből kiderül, hogy önellátásra képesek. A dokumentumot az Ózdinvest Kft. telephelyén ügyfélfogadási időben lehet benyújtani hétfőn, szerdán és pénteken. Ezekben csupán már az utolsó simítások vannak hátra, vagyis be kell szerelniük egy konyhaszekrényt és egy villanytűzhelyet. A felújítás közel 12 millió forintba került. A felső szinten további négy lakás állapotát igyekeznek rendezni.

„A földszinten kialakítottunk három lakást, ezt láttuk, hogy készen vannak, de ehhez hozzátartozik, hogy a pincétől a padlásig itt be kellett a csővezetéket vezetni, rákötni a régi elavult vízvezetékre, melegvízre, szennyvízre. Ez lett a végeredmény. A fenti helyiség ez eredetileg mosókonyha volt, ebből kialakítunk kettő darab kis méretű apartmant, aminek itt már látszódik a csövezése, amit már előkészítettünk a folytatáshoz” - mondta Kuna István, az Ózdinvest Kft. műszaki csoportvezetője.
 
Az Öregek-Fiatalok Házában jó a közösség, legalábbis ezt mondja az egyik itt lakó hölgy. Korábban Kistóban élt családi házban. De a sors úgy hozta, hogy elköltözött Sátoraljaújhelyre, majd több év után újra Ózdra sodorta az élet.

„Megkaptam a lakást, eljöttem, megnéztem, kis dolgokat csináltam rajta a saját ízlésem szerint, és fél éve beköltöztem. Azóta itt lakom, nagyon jók a lakótársak, szeretek itt lakni, közel van minden. A főnökasszonyok aranyosak, ha valami gondunk van szólunk nekik, ha lehetőség van megcsinálják, úgyhogy én jól érzem itt magam” - nyilatkozta Bálint Istvánné.
 
Az eredetileg közösségi funkciókat betöltő helyiségek, mint például szárítóhelyiség, vasalóhelyiség mára már eredeti szerepüket a társadalmi szokások és az életszükségletek átalakulásával elveszítették. Ezeket gondolják újra az Ózdinvest Kft. munkatársai. A lakások kis alapterületűek, alacsony fenntartási költséggel rendelkeznek, így azok az idős emberek is tudják finanszírozni, akiknek kisebb a jövedelmük.