Kortárs képsor
Kultúra
2022. febr. 12.

Kortárs képsor

Fotóművészek alkotásaiból nyílt vándorkiállítás a Digitális Erőműben. A fotográfusok öt kategóriában pályázhattak. A tárlat március 13-ig tekinthető meg.

A Digitális Erőmű több alkalommal is otthont adott már különböző fotóművészek alkotásainak. A most nyílt tárlat egy vándorkiállítás. Itt olyan pályamunkák tekinthetőek meg, amelyek a Magyar Fotóművészek Világszövetségének Felvidéki Régiója által kiírt versenyre készültek. Az első megálló Dunaszerdahely volt, most pedig a képek városunkba érkeztek. A pályázatra öt kategóriában lehetett beküldeni a képeket, amelyek témája évről-évre változik.

„Az első kategória az általános fekete-fehér és színes kategória. A második a nemzeti jelképek, a harmadik a Moholy Nagy László halálának 75. évfordulója, a negyedik kategória a tájkép fotók. Ennek a lényege a perspektíva. Az utolsó egy ilyen érdekes kategória, a barátom a bor” - mondta Nagy Tivadar, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének Felvidéki Régiójának alelnöke.

Minden kategóriában kiválasztják a legjobb hármat, valamint egy-egy külön díjazottat is. Az elbírálást négytagú zsűri végezte teljesen online formában. Minden képet külön-külön pontoznak, majd a program összesíti az adatokat. Az alkotók igyekeztek valami újat, egyedit bemutatni.

„A Magyar jelképekben már volt három évvel ezelőtt is egy hasonló téma. Ezek eléggé elcsépeltek, tehát nagyon sok mindenki megcsinálta már a koronát, a zászlót és minden mást, és így gondolkoztam. Egy múzeumban egy kardot fotóztam le. Nem reálisan, hanem a fények visszaverődése mögötte és előtt egy kicsit elmossák, tehát lényegében csak a gondolatát fotóztam le a kardnak” - emelte ki Szatmáry Király Ádám, fotográfus.

A XXI. Nemzetközi Magyar Fotószalon Felvidéki régiójának képgalériáját hirdető plakáton Varga István egyik munkája szerepel. A fotó különlegessége, hogy ezen ő maga szerepel, hiszen nagyon ritka, hogy az alkotók saját magukat képezzék le.

„Egy selfie, korabeli és egy modern technikát ötvözve, egyesítve a kiállítás egyik fő témájával, ami Moholy Nagy László halálának a 75. évfordulója alkalmából készült. Tehát ez a kép így született, így kerültem rá együtt, egy plakátra egy ilyen híres és neves fotográfussal” - nyilatkozta Varga István, fotográfus.

Az esemény végén a díjazottak átvehették elismerésüket. A kiállítás egyébként március 13-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási ideje alatt, vagyis délelőtt nyolc és délután négy óra között.