Közös sors
Kultúra
2022. febr. 14.

Közös sors

Együtt szabadon - Magyar cigány hősök címmel nyílt időszaki kiállítás az Olvasó épülete mellett. Az intézmény falain belül Molnár Ferenc „Caramel” koncertjével várták a résztvevőket.

Az Olvasó épülete mellett, szabad téren kaptak helyet azok a tablók, amelyeken az élet legkülönbözőbb területein tevékenykedő férfiak és nők láthatóak. Közülük azonban a legtöbben már nincsenek velünk. A vándorkiállítás egyes darabjai költőket, írókat, képzőművészeket, de zenészeket, pedagógusokat és politikusokat is felvonultatnak. A Terror Háza Múzeum ily módon a magyar cigányság hőseinek történelmi teljesítménye előtt kívánt tisztelegni. A tárlatot elsőként február elején, a pécsi Zsolnay-negyedben tekinthették meg az érdeklődők.

„Ezen a kiállításon konkrétan olyan cigány magyar hősöket mutatunk be, akik a rendszerváltoztatások idején jelen voltak, az eseményeket befolyásolták, akik küzdöttek a magyarok szabadságáért, akik küzdöttek a szovjet elnyomás ellen. Nagyon fontos azt elmondani és úgy értékelni a múltat, hogy a rendszerváltoztatást nem megkaptuk, nem ajándékba érkezett hozzánk, hanem megküzdöttünk érte. A küzdelemnek pedig voltak hősei” - emelte ki Nagy Ervin, a Terror Háza Múzeum munkatársa, filozófus.

Az Adorján Lajos teremben tartott ünnepélyes megnyitón Zsuponyó Anett, alpolgármester beszédét hallgathatták meg a résztvevők. Ezt követően Balogh Rudolf és Berki Lajos közös produkciója következett, akik több zeneszámmal is készültek. Az ünnepélyes megnyitó vendége volt Molnár Ferenc, művésznevén „Caramel” is, aki örömmel vette a mostani felkérést. Az előadó a koncert előtt az időszaki kiállítással kapcsolatban is megosztotta gondolatait.

„Sokszor várnak tőlünk olyat, hogy döntsünk, melyik a fontosabb, vagy melyik az első számú identitásunk. Van, amikor a többségi társadalom várja azt el tőlünk, hogy inkább magyarnak valljuk magunkat, mint cigánynak. Ha pedig roma közösségben vagyunk, akkor néha vannak olyan helyzetek, amikor azt érezzük, hogy a roma közösség várja azt, hogy válasszunk egy picit a kettő között. Nem lehet választani. Ez egy kettős aranypánt” - mondta Molnár Ferenc „Caramel”, előadó.

A közel egy órás koncert telt házzal zajlott az Adorján Lajos teremben, amely nagyban emelte a esemény hangulatát. Azok, akik  nem tudtak jelen lenni, február 17-éig tekinthetik meg a tárlatot. A kiállítás megnyitójáról, továbbá annak zenei részéről az Ózdi Városi Televízió holnapi, Kaleidoszkóp című magazinjában láthatnak bővebb összefoglalót.