Folyamatos munkálatok
Város
2022. febr. 17.

Folyamatos munkálatok

Folytatódik a patakmeder tisztítás Ózdon. A Hangony-patak rendbetétele után Urajon is felzúgtak a munkagépek, ahol mintegy 2,6 kilométeres szakaszt kotornak ki a szakemberek.

A múlt héten több évtized után a Hangony-patak egy szakaszát tették rendbe az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság megbízásából a szakemberek. Ám nem csak ezen a területen léptek fel problémák a benőtt növényzet miatt. Urajon is hasonló a helyzet. A kivitelezést végző vállalkozó azt mondja, hogy a takarítási folyamat hossza változó, amely függ a meder elfajulásától, feliszapolódásától és attól is, hogy mennyire szemetes a szóban forgó rész. A munkálatokban eddig nem volt fennakadás, minden rugalmasan zajlik, folyamatosan tudnak dolgozni.

„Mindkét medernél egy gyökérzónás kotrás volt kiírva, az Uraj-patakra hétfőn kezdtünk el átjönni. A Hangony-patak pedig be is lett fejezve. Ott 2,5 kilométer hosszan végeztük el a meder helyreállítást. Itt az Uraj-pataknál úgyszintén 2,6 kilométer hosszúságú lesz a lovardától indulva a Petőfi útnál található hidas kereszteződéséig” - mondta Babus Sándor megbízott kivitelező.

Feltérképezték a körzetet végül úgy döntöttek, hogy a gépeket lábon mozgatják a hangonyi és az uraji helyszín között. Ez azt jelentette, hogy tulajdonképpen a dombokon vágtak át és úgy érkeztek meg ide erre a célterületre, amit az itt élők is örömmel vettek. Ugyanis a helyiek szintén felvették a kapcsolatot az illetékesekkel már tavaly is, amikor a hordalék, illetve a hirtelen olvadás és esőzés miatt úgy nézett ki, hogy kiönt a patak. Telefonon érték el a vízügyi igazgatóság munkatársait.

„Ugyan, akkor ígéretet nem kaptunk rá, de elmondta a hölgy, hogy amint módjukban áll jönnek és kitakarítják amennyire lehet, mert ez állami tulajdon. Nem volt egyszerű az eset, hogy ez tulajdonképpen kihez tartozik. A héten amikor megláttam a munkavégzést nagyon megörülten neki. Nem mindegy semmilyen szempontból, hogy milyen állapotban van a patak, mert ez befolyásolja a környezetünket és mindenkit zavart már, úgyhogy én nagyon örülök neki” - nyilatkozta Scitovszky Nikoletta.

A feladattal megbízott szakember rávilágított arra is, hogy a hajdúságból, valamint a hevesi térségből sokkal több megbízást kapnak, míg borsodban csak igen ritkán akad kotrási munka. Az Uraj-patak esetében is legalább egy méterrel igyekeznek lejjebb vinni a vízszintet. Több mint két és fél kilométeres szakaszon teszik szabaddá a víz útját. Az ütemterv szerint jövő hét végére el is készülnek az adott szakasszal.