Tánc és zene
Kultúra
2022. febr. 20.

Tánc és zene

Hetedik alkalommal rendezték meg az Adorján Lajos Néptánctalálkozót az Olvasóban. Az eseményre helyi és városunkon kívüli együttesek is érkeztek.

Nagy érdeklődés övezte a VII. Adorján Lajos Néptánctalálkozót, amelyet két év kihagyás után rendezett meg újra az Ózdi Néptánc Egyesület. Az Olvasó Színháztermében zajló esemény résztvevőit Tóth Zsolt, a szervezet elnöke köszöntötte, egyben örömét fejezte ki, amiért ismét megtarthatták a gálát. Beszédét követően elsőként az ÓNE tagjai léptek fel, akik Adorján Lajos egyik kedvenc táncát adták elő.

„A régi nagy kohásznak, az Ózdi Kohász Táncegyüttesnek volt egy ajaki tánc szerzeménye, ajaki leány tánc, az teljesen fel lett újítva. Tehát ez nekünk kedves emlék. Szatmáriakat is táncolunk, és egy kis március 15-ei verbunkos részből is adunk kis ízelítőt, ami már az ózdi közönségnek bejött. Egyébként ahogy hallottam, a többiek is, a különböző táncegyüttesek hosszú hónapok óta ezt tudják, készülnek rá, úgyhogy mi nagy örömmel látjuk őket” - mondta Tóth Zsolt, az Ózdi Néptánc Egyesület elnöke.

A folytatásban a Szabad Szombat Táncegyüttes tagjai léptek a színpadra, de az eseményre Sajóvelezdről is érkeztek. A települést a Velezd Néptáncegyüttes képviselte, amelynek tagjai jó kapcsolatot ápolnak az ÓNE-val. Ez pedig nem csak a fellépések alkalmával, hanem szakmai szinten is megnyilvánul.

„A csapat 14-16 éves gyerekekből áll most jelenleg. Ők a társaságnak a gerince, ők vannak a legtöbben. Sokan alsós koruk óta, de van, aki óvodás kora óta táncol velünk, tehát elég régen táncolunk már együtt. Mondhatnám, hogy nem volt egyszerű, de láttak minket fellépni, a szülőknek megtetszett, a gyerekeknek is tetszett és ha ez a kettő találkozik, akkor megmaradnak, csináljuk és ez hosszú éveken keresztül fenn tud maradni” - fogalmazott Molnár Gábor, a Velezd Néptáncegyüttes technikai vezetője.

Az Ózdi Kohász Táncegyüttesnek korábban több sajóvelezdi tagja is volt, így a kapcsolat igen régre nyúlik vissza. A mostani eseményre velezdi és magyarbődi táncokkal is készültek. A gálára az ózdi Vadszilvák Gyermek Néptánccsoport is meghívást kapott, akik a Bolyky Tamás Általános Iskolából érkeztek. Vezetőjük, Elekné Holló Hilda pedagógus, aki tanítványaival együtt régóta ápol jó kapcsolatot az Ózdi Néptánc Egyesülettel. A későbbiekben több diák is az ÓNE-ban szeretné tovább folytatni a néptáncot, ami egyébként a korábbi években is így volt.

„Különböző tájegységek táncait tanuljuk attól függően, hogy hányadik osztályosok. Sajnos a felső tagozatosokból már egy-egy tiszta csoportot nem tudunk kiállítani, mert nincs annyi nyolcadikos, nincs annyi hetedikes, de az ötödiktől nyolcadikig tanuló gyerekekből összeáll egy húsz fős csoport. Velük szoktunk fellépéseket vállalni” - nyilatkozta Elekné Holló Hilda, a Bolyky Tamás Általános Iskola néptáncpedagógusa.

Annak ellenére, hogy a Bolyky Tamás Általános Iskola sportiskola, mégis szép számban vannak azok, akiket a néptánc is érdekel. Így a közel ötszáz tanulóból évről-évre mintegy hatvan fiatal igyekszik ezen a területen is kibontakoztatni tehetségét. A Vadszilvák Gyermek Néptánccsoport fellépői gömöri táncokat adtak elő a közönségnek. Az eseményen a helyi fellépők közül a Szabad Szombat Táncegyüttes és az egri Lajtha László Néptáncegyüttes is bemutatta koreográfiáit. A zenét a Garaboly Együttes szolgáltatta.