Figyelem-fegyelem
Rendőrség
2022. febr. 23.

Figyelem-fegyelem

A bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából tartottak előadást ózdi rendőrök az Újváros Téri Általános Iskolában. A fiatalok megismerkedhettek a különböző bűntettekkel és azok büntetési formáival.

1990. február 22-én tette közzé az Európai Tanács a bűncselekmények áldozatainak okiratát, és ez a nap azóta a kontinens számos országában az áldozatok napja. Magyarországon a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület kezdeményezésére 1993 óta tartják meg. Nem lehet elég korán elkezdeni a gyermekek felkészítését, hiszen sajnos már fiatalkorban megismerkedhetnek a bűnnel.

„Pontosan az a célunk, hogy ne legyenek áldozatok, illetve ne legyenek bűnözők. Mindenképp fontos megismerni, hogy ebben az életkorban milyen lehetőségeik vannak. Mit lehet, meddig mehetnek el. Akár szóban, akár tettlegességben és ez milyen következményekkel járhat, hiszen egy hetedik-nyolcadikos már lassan büntethető lesz, és ezt fontosnak tartjuk, hogy megismerjék a gyerekek” - mondta Galkóné Szabó Mária, az Újváros Téri Általános Iskola intézményvezetője.

A rendőrök bíznak benne, hogy az új ismeretek birtokában a fiatalok tudatosabban tudnak majd élni. Különös figyelmet fordítottak azokra a bűncselekményekre, amelyek akár az iskolában is előfordulhatnak. A tanulók aktívan kivették a részüket a foglalkozásból, és legjobb tudásuk szerint válaszoltak a számukra feltett kérdésekre. Voltak hiányosságaik, de összességében tájékozottak voltak. Az egyenruhások felhívták a figyelmet, hogy amennyiben valamilyen módon megkárosítanak, vagy bántanak minket ne halgassunk, hanem mihamarabb értesítsük az illetékeseket.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet az áldozattá válás világnapja alkalmából hoztak létre. Ennek keretében kollégáim számos helyi általános iskolában jelentek meg. Prevenciós jelleggel tartottak előadást, hogy miként ne váljunk áldozattá” - nyilatkozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Ha mégis áldozattá válnánk a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesülethez fordulhatunk. A szervezet konkrét és közvetlen támogatást ad, valamint segítséget nyújt a bűncselekmények vétlen, részben a szociális helyzetük miatt rászoruló áldozatainak és hozzátartozóiknak információadás, pszichikai, egyes esetekben kisebb anyagi, valamint jogi és egyéb formában, továbbá kiáll és fellép a sértettek érdekeinek védelmében.