Honismereti előadás
Kultúra
2022. márc. 1.

Honismereti előadás

Farkaslyuki bányász ételek volt a témája a Lajos Árpád Honismereti Kör legutóbbi foglalkozásának. A szervezet idén ünnepli megalakulásának 65. évfordulóját.

Megteltek a széksorok az Olvasó Mizerák István termében tegnap délután, hiszen sokan voltak kíváncsiak arra az előadásra, amelyet Kulcsár Józsefné tartott. A Lajos Árpád Honismereti Kör, továbbá az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. által szervezett foglalkozás témája ezúttal ugyanis a farkaslyuki bányász ételek voltak. Az eseményre Farkaslyukból és más településekről is sokan érkeztek.

„Farkaslyukba mindenki jött valahonnan, mert ez nem egy több száz éves település. Száznyolc éves lesz idén, úgyhogy mindenhonnan jött valaki. Legtöbbjük a Nyírségből és a Hajdúságból jött, de az ország valamennyi tájáról is érkeztek ide. Mindenki hozta magával az adott tájegység gasztronómiáját, úgyhogy mindenki mást hozott. Valamennyien úgy gondolták, hogy amit megtermelünk, azt esszük” - mondta Kulcsár Józsefné, előadó.

Mindegyik tájegységnek megvoltak a jellegzetes ízei, amelyeket a Farkaslyukba érkezők hoztak magukkal. Kulcsár Józsefné ezeket gyűjtötte össze, és természetesen meg is tanulta a különböző fogások elkészítési módját, fortélyait. Így a jelenlévők erről is hallhattak a foglalkozáson. Ám a délutáni programon az itt tevékenykedő bányászok és más dolgozók szokásairól is szó esett. Ezek persze szintén az étkezéshez kapcsolódtak. Az emberek legfontosabb tápláléka a kenyér volt. Így például annak megszegéséről, és az ilyenkor elmondott imáról is beszélt az előadó.

„Ő már összeállította a szentsimoni étkeket, amelyek a Studia Barconum-ban már megjelentek. Én ott ismerkedtem meg vele. Ezeket időrendben nagyon jól beszerkesztette úgy, hogy egy naptári év ünnepeit kíséri végig. Ezt a pályázatot a múlt évben adta be, ami jól sikerült. Harmadik helyezést ért el, és akkor megbíztunk benne, hogy biztos egy érdekes, tartalmas előadás lesz ma” - nyilatkozta Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője.

A kör az év folyamán természetesen számos további programmal is készül. Ezek egyike a Honismeret Napja, amelynek alkalmából Bél Mátyás születésnapjához kapcsolódóan szerveznek eseményt március 23-án. Ez összekapcsolódik majd a kör megalakulásának 65. évfordulójával. Az ünnepséget az Ózdi Muzeális Gyűjteményben tartják majd, amire diákokat és pedagógusokat is meghívnak. A program koszorúzással és múzeumlátogatással is kiegészül.