Közös díszítés
Kultúra
2022. márc. 2.

Közös díszítés

Negyedik alkalommal borult tojásba egy fa Szennán. Idén háromezer-hatszáz került rá, jövőre pedig tizennégyezer darabbal szeretnék feldíszíteni az ágakat a környéken élők.

A Szennai Nyugdíjas Klub tagjai már februárban elkezdték kiválogatni az előző években használt tojások közül az ép állapotban lévőket. Ezzel párhuzamosan hozzáláttak elkészíteni az újakat. Folytatták ugyanis azt a hagyományukat, amit négy évvel ezelőtt hívtak életre. A szennai Közösségi Ház udvarán álló fát csütörtökön kezdték el díszíteni a környéken élők. Most a cél az volt, hogy annyi tojást helyezzenek fel, amennyi Ózd város irányítószáma, azaz 3600 darabot.

„Rendszeresen szoktunk találkozni, mert szeretjük a közös rendezvényeket. Az idén már farsangoltunk együtt, volt évnyitó rendezvényünk, ahol nagyjából megtárgyaltuk az éves terveinket. Ezt már régóta tervezzük, már csak a csoportunkban a pontos időpontot le kellett egyeztetni” - nyilatkozta Gereben László, a Szennai Nyugdíjas Klub elnöke.

A tojásokat többfajta technikával készítették el. Akadnak közöttük festettek, horgoltak, gyönggyel körbefontak, de még 3D-s nyomtatóval alkotottak is. Utolsó lépésként a fül és a drót kerül rá, mellyel felhelyezik a gallyakra. Az ilyen alkalmak nemcsak a kikapcsolódás miatt hasznosak, hanem nagy közösségkovácsoló ereje is van.

„Ez a Közösségi Ház gondnokának az ötlete volt. Most már a negyedik éve csináljuk ezt. Én egy jó dolognak tartom, hiszen látjuk, hogy a közösséget milyen módon hozza össze. Ide nagyon sok ember jön ki és még azt is érdemes megfigyelni, hogy hányan jönnek ki csak azért, hogy lefotózzák a fát” - mondta Csák Árpád, területi képviselő.

Az első évben ötszáz, majd körülbelül ezerötszáz színes darab borította a fát. Tavaly kétezer-hétszáz, idén pedig háromezer-hatszáz volt az elképzelés, ami Ózd irányítószámát jelképezi. Jövőre a cél a rekord megdöntése, azaz tizennégyezer tojással szeretnék feldíszíteni az ágakat. Ehhez azonban már nem lesz elég egy növény, így a mellette állóval együtt érhetik el ezt a darabszámot.