Farsang farka
Kultúra
2022. márc. 4.

Farsang farka

Téltemető foglalkozást tartottak gyerekeknek az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. A fiatalok megismerték a népszokásokat, busómaszkot készítettek, és a tavalyi év bajait is elégették.

Busómaszk összeállításához szükséges részleteket vágtak ki, és ragasztottak össze a gyerekek az Ózdi Muzeális Gyűjtemény, Farsang farka nevű hagyományőrző foglalkozásán. A fiatalok munkáját Darvayné Vincze Tímea múzeumpedagógus segítette, aki részleteiben is bemutatta a folyamatot. A maszkokra végül a bajuszok is felkerültek, majd a gyerekek ki is próbálták, milyen érzés ezek mögül szemlélni a világot. A kézműveskedés előtt számos érdekes információt szerezhettek a mohácsi busójárásról, így felkészülten kezdhettek neki a munkának.

„Az eddigi években volt már kiszebáb égetés, foglalkoztunk a velencei karnevállal, magyar hagyományokkal, palóc hagyományokkal. Most azonban lementünk Dél-Magyarországra és egy hamisítatlan busó felvonulást, busómaszk készítést fogunk itt prezentálni a gyerekekkel. Eltemetjük, elégetjük a busó koporsóban az előző év összes gondját, baját, betegségét, problémáját” - mondta Darvayné Vincze Tímea, az ÓMÉK Ózdi Muzeális Gyűjtemény múzeumpedagógusa.

Ezt megelőzően a gyerekek felírták egy papírra, mi az a rossz, amitől meg szeretnének szabadulni. Ezt mindannyian beletették a busó koporsóba, amit nagy hanggal kísérve vittek ki a múzeum udvarára, hogy azt a jelképes máglyarakásra vessék. Ám a nap ezzel még nem ért véget.

„Busót csináltunk, most lesz a legényavató. Nagyon jól érzem magam egész nap” - nyilatkozta Hüvelyes-Solymosi Ajsa.

A gyerekek a bajok elégetése után visszatértek az épület falai közé.

„Timi néni fent segített, ahogy elmondta, hogy hogyan kell lépésekben elkészíteni a maszkot és mi megcsináltuk. Kivágtuk és összeragasztottuk” - emelte ki Simon Merse.

A farsangi népszokásokhoz tartozik a szénapakolás is, amit ez esetben egy igazitól némileg kisebb villával oldottak meg a gyerekek. Ám ez így sem okozott nekik nehézséget. Emellett a program szabadtéri része is sokakat megragadott.

„Mint a busók, zajt csaptunk, hogy elijesszük a telet” - fogalmazott Fábián Angelika Kira.

Persze számtalan egyéb népszokás kapcsolódik még a farsanghoz. Ilyen például a kakas ütés is, amit szintén kipróbálhattak a gyerekek. Ám a feladatot nehezítette, hogy ezt bekötött szemmel kellett végrehajtaniuk. Természetesen a múzeum a farsangot követően több programmal is készül még ebben az évben. Így érdemes figyelemmel kísérni az intézmény közösségi oldalát, hogy ezekről időben értesüljünk.