Egynyári virágokkal díszítenék a várost az ÓVI dolgozói
Város
2022. márc. 8.

Egynyári virágokkal díszítenék a várost az ÓVI dolgozói

Tizennégyezer palántával és tizenkétféle virággal díszítenék a várost idén az ÓVI dolgozói. A napokban már el is kezdték az ültetést a Győzelem úti telephelyen.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói már két héttel ezelőtt elkezdték a tavaszi munkálatokat. Az első feladat a nagy fóliasátrak felállítása, ugyanis ez biztosít meleg otthont az elültetett magvaknak. A megfelelő körülmények megteremtése nagyon fontos a virágok fejlődése szempontjából. Egy részüket már le is takarták, hogy pihenni és növekedni tudjanak a melegben.

„A tavalyi évhez hasonlóan idén is elkezdtük az egynyári virágok magvetését. Tavaly tizennégyezer palánta került ki innen a Győzelem úti kertészetből Ózd város belterületeire. Idén is hasonló lesz ez a mennyiség. Tizenkétféle virágot fogunk nevelni. Itt láthatjuk már körülöttem az elvetett magukat. A dolgozók elvetik, utána locsolják, folyamatos a fűtés, utána átültetjük, aztán pedig május körül kikerülnek a földbe” - mondta Léman Ildikó, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény mezőgazdasági részlegvezetője.

A fóliasátorban folyamatosan fűtenek, hogy a hideg időjárás ne akadályozza a magvak növekedését. A cserepeket egy vékony takaró anyaggal fedik be, ami benntartja az alsó csövekből feláramló hőt. Ezek párásabb környezetet biztosítanak számukra, azonban a lélegző textilnek köszönhetően nem rohadnak meg és pusztulnak el az apró hajtások. Ez csak akkor kerülhet le róluk, ha már növekedésnek indultak.

„Jelenleg ezeket az egynyári virágokat vetjük el. Betakarjuk, locsoljuk és várjuk, hogy növekedjenek, gyökerezzenek és akkor ezt még május környékén elültetjük nagyobb cserépedényekbe, és amikor virágoznak, kikerülnek a városnak a szépítésére” - nyilatkozta Bogdán Katalin, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozója.

Tavasszal a tulipánhagymák helyére egynyári virágok kerülnek, hogy színesebbé és természetközelibbé tegyék a várost. Addig azonban még ápolást és odafigyelést igényelnek, hogy olyan szépek legyenek, mint az előző években. Általában a könnyen termeszthető, szárazságtűrő és kevés gondozást igénylő fajtákat részesítik előnyben, persze nagyon fontos szempont az összhang is.