Pénzadományokra és önkéntesekre van a legnagyobb szükség
Hírek
2022. márc. 9.

Pénzadományokra és önkéntesekre van a legnagyobb szükség

Környékbeli települések lakói is összefogtak a menekültek megsegítésére. A határnál tevékenykedő ózdiak azt mondják, önkénteseket és pénzbeni felajánlásokat is várnak.

Folyamatosan zajlik a háború elől menekülők segítése városunkban és annak vonzáskörzetében is. Többször is beszámoltunk már arról, milyen akciók keretében támogatják az orosz-ukrán konfliktus miatt otthonukat elhagyó embereket. Ózdon kívül azonban a környező településeken élők is nagy összefogásról tettek tanúbizonyságot. Így például a kissikátoriak is, akik mintegy másfél héttel ezelőtt kezdtek gyűjtésbe. Ám a jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyéb típusú segítségre is nagy szükség van.

„Mi a tegnapi napon elszállítottuk mindazt, amit összegyűjtöttünk a másfél hét alatt Kissikátorban és közzétettük a digitális felületeken, hogy természetesen ezután is várjuk, de most már leginkább pénzügyi felajánlást várnak. Mi a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Ózdi Új Esély Központjába vittük az összegyűjtött csomagokat, és ők várják a felajánlásokat. Az ő számlaszámukat adtuk meg, ahová el lehet juttatni a pénzbeli segélyt is” - mondta Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

A kissikátoriak többek között különféle élelmiszereket, bébiételeket, pelenkákat, tisztálkodó szereket, takarókat gyűjtöttek össze. Természetesen, aki szeretne még ilyen jellegű felajánlást tenni, az továbbra is megteheti. Hasonló módon nyújtottak segédkezet a hangonyiak is, ahol az elmúlt napokban szintén gyűjtés indult. Ennek helyszínéül a régi óvoda épületét jelölték ki. Amint a támogatásokból egy teherautónyi mennyiség összejön, akkor a szállítmánnyal elindulnak a határ felé.

„Nekünk sikerült egy kinti kapcsolatot találni. Egy református lelkész az, aki kijön a határig, ott felpakolja az adományokat. Mi elvisszük addig, és onnantól kezdve ő fogja tudni, hogy ki az, akinek oda kell adni” - nyilatkozta Kovács Szilárd, Hangony polgármestere.

Természetesen a legideálisabb, ha a segíteni szándékozók közvetlenül a határnál tevékenykedő önkéntesektől érdeklődnek arról, hogy mire van leginkább szükség. Hiszen ők azok, akiknek erről naprakész információik vannak. Ennek érdekében szerkesztőségünk felvette a kapcsolatot Oláh Krisztiánnal, aki tájékoztatott bennünket a tiszabecsi helyzetről. Az ózdi fiatalember mindenekelőtt megköszönte a felajánlásokat, majd azt kérte, hogy a segíteni szándékozók előzetesen érdeklődjenek a valódi szükségletekről. A tárolókapacitás ugyanis véges.

„Nagyon sokan jönnek vényköteles gyógyszerrel, ami olyan ritka itt Magyarországon is, hogy nem tudjuk a megfelelő helyettesítését megoldani, vagy éppen a beteg ragaszkodik hozzá, a menekült betegünk, hogy ő azt a gyógyszert akarja, és akkor azt valahonnan elő kell teremteni. Akkor mennek a telefonálgatások. Azt is hozzá kell tennem, hogy ez eddig mindig sikerült. A másik dolog, hogy ha tárgyi adomány érkezik, akkor azt mondjuk, hogy most már ruhát ne küldjenek. A takarókat még elfogadjuk” - emelte ki Oláh Krisztián, a Magyar Pünkösdi Szeretetszolgálat egészségügyi koordinátora.

A reggeli, ebéd, vacsora elkészítéséhez szükséges alapanyagokra, kávéra, cukorra, tejporra és ásványvízre is nagy szükség van. Ezek gyorsan fogynak, hiszen jelenleg mintegy kétszáz ellátottról gondoskodnak. Fontos még a megfázás esetén használatos köptető is. Pénzbeni adományokat az alábbi számlaszámokra lehet utalni. Aki pedig szeretne tájékozódni a szükségletekről, vagy önkéntesként segítséget nyújtani, az az alábbi telefonszámokon érdeklődhet.


BTESZ Alapítvány                                               Magyar Pünkösdi Szeretetszolgálat
11738008-21470130                                         10402537-50526754-82651022
Közlemény: Adománygyűjtés - Ukrajna            Közlemény: UKRAJNA


Oláh Krisztián                                                     Páter Attila
70/326-7425                                                      70/316-9375