Ausztráliáról tartott előadást Kájel Árpád a könyvtárban
Kultúra
2022. márc. 11.

Ausztráliáról tartott előadást Kájel Árpád a könyvtárban

Újraindult a Világjárók sorozat az Ózdi Városi Könyvtárban. Az első előadó Kájel Árpád volt, aki egy hónapos ausztráliai utazásáról számolt be a megjelenteknek.

Az Ózdi Városi Könyvtár több mint tíz évvel ezelőtt indította útnak Világjárók sorozat elnevezésű rendezvényét. Ennek keretében olyan előadókat hívtak meg, akik egy-egy, általuk alaposan megismert országot, területet mutattak be az érdeklődő közönség számára. Céljuk az volt, hogy ezzel színesebbé tegyék programjaikat, azonban a sorozat megszakadt.

„Világjárók sorozatunkat 2010 novemberében indítottuk el. Akkor évente többször megrendeztük ezt a sorozatot, hiszen nagyon sok helyre elkalauzoltak minket az előadók. Akkor jártunk Nepálban, Alaszkában, Székelyföldön és ugyancsak képzeletben jártunk, de csodás képek és élménybeszámolók segítségével. Most úgy gondoltuk, a járványhelyzet elmúltával, hogy ismét felélesztjük ezt a sorozatot és elkezdjük évente többször megrendezni, így a mai alkalom az első, amikor is Ausztráliába fog minket Kájel Árpád elkalauzolni” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár megbízott könyvtárvezetője.

Az ózdi származású Kájel Árpád 2018 szeptemberében munkalehetőség miatt utazott ki Ausztráliába, ahol sok különlegességgel találkozott. Egy hónapot töltött az országban. Négy várost járt be, ugyanis különböző színházi előadások technikai hátterének megvalósításában segédkezett. Ez idő alatt számos ismeretet szerzett a helyi szokásokról, építészetről, állatvilágról és kultúráról egyaránt. Úgy gondolta, fontos bemutatni ezen ismereteit a távoli helyről. Saját készítésű képeit, videóit mutatta meg a közönségnek, amelyekhez mindig hozzáfűzött egy-egy emlékmorzsát.

„Én úgy gondolom, hogy Ausztrália talán tőlünk a legmesszebbre lévő ország. Nagyon nehéz eljutni, már a vízum megkapása sem egyszerű, nem beszélve a költségekről, a repülő, utazás, valamint az ottani árak tekintetében is magas költségek vannak, így úgy gondolom, hogy egy kuriózum ország. Másfelől amit láttunk, tapasztaltunk, megismertünk, az ottani életvitel annyira más hozzánk képest, hogy én úgy gondolom, hogy ez kuriózum európai fejjel” - emelte ki Kájel Árpád, előadő.

Kiemelte az ottani nyugalmat, előzékenységet és kedvességet, ami árad az emberekből. Képeket mutatott különböző városokról, épületekről, tengerpartól és a csapatról, akikkel együtt élhette át ezt a kalandot. A beszámoló végén a megjelentek feltehették kérdéseiket, amelyekre az előadó készséggel válaszolt.