Háromlevelű lóherét formáztak, ír zenét játszottak - Szent Patrik napját ünnepelték az SZIKSZI-sek
Kultúra
2022. márc. 17.

Háromlevelű lóherét formáztak, ír zenét játszottak - Szent Patrik napját ünnepelték az SZIKSZI-sek

Az írek legelterjedtebb ünnepét, Szent Patrik napját elevenítették fel a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákjai. Az egész napos program egy koncerttel zárult.

Az ír ünnepek közül Szent Patrik napja számít a legelterjedtebbnek. Ezt az anyagországon kívül is sok helyen megtartják. Igaz ugyan, hogy ez nem tartozik hazánk hagyományos programjaihoz, azonban ennek ellenére egyre több ember bújik zöld ruhába és eleveníti fel az ír szokásokat. A Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulói is csatlakoztak ehhez a naphoz. Idén a vírushelyzet miatt az ír reggeli elmaradt, helyette a délelőtt folyamán egy flashmob előadást tartottak. Ennek lényege, hogy a tanulók zöld ruhát öltve egy háromlevelű lóherét formáztak. A szimbólum eredete abból a történetből származik, amelyen keresztül Patrik elmagyarázta a Szentháromságot egy lóhere segítségével. Az intézmény saját ír zenekara, az Emerald Hill is nagy erőkkel készült erre a napra.

„Én mint nyelvtanár tartom fontosnak, hogy a kultúrát közvetítsük. Angol órákon egyéb népek, angol nyelvű népek kultúráját is közvetítem, de az ír áll hozzám a legközelebb. Többször jártam ott, és valahogy ez a zene már olyan tizenhét éves korom óta belém ivódott, és azóta csak hobbiként kezdtem zenélni, most már felnőtt zenekarban is csinálom. Ez így még közelebb állt hozzám, jártam egy párszor az országban és megszerettem, tehát én az ír vonal felé megyek, de minden más kultúra vonalát is megmutatom, mert az biztos, hogy egy nyelvtanulásnál nagyon fontos dolog, hogy ismerjük a kultúrát is” - mondta Puchreiner Gábor, a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnázium angoltanára.

Ez volt az első olyan alkalom, amikor az együttes a teljes iskolaközösségnek zenélt Szent Patrik napján. Az anyaország hagyományos dalaiból válogattak. Az iskolában igyekeztek megjeleníteni az ünnep szimbólumait, így sok diák zöldbe öltözött, party sapkát húzott vagy éppen az ír zászlót lobogtatta.

„Én két éve vagyok a zenekarban. Tipikus ír népzenéket fogunk előadni, de van egy-két skót is benne. A próbák eléggé gördülékenyen mentek, bár most elég új a csapat” - nyilatkozta Rási Zorka, a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója.

A diákok mindig nagyon várják ezeket az alkalmakat, hiszen kizökkenti őket a mindennapi rutinból. A szórakozás mellett természetesen tanító szándék is jelen van. A tanárok célja tehát az is, hogy tágítsák a fiatalok ismereteit más országok kultúráját, hagyományait, szokásait illetően.