Az Olvasó épületével ismerkedett a Fagyöngy Könyvbarátok Klubja
Kultúra
2022. ápr. 5.

Az Olvasó épületével ismerkedett a Fagyöngy Könyvbarátok Klubja

Házbejáráson vettek részt a Fagyöngy Könyvbarátok Klub tagjai az Olvasóban. A program során benézhettek a kulisszák mögé és többet megtudhattak az intézmény életéről.

A Fagyöngy Könyvbarátok Klubja az Ózdi Városi Könyvtár Petőfi téri egységének nyugdíjas közössége. Decemberben lesz nyolc éve, hogy a társaság megalakult azért, hogy a térségben elő szépkorúak össze tudjanak gyűlni és kikapcsolódjanak. Havonta egyszer találkoznak, amikor főként könyvekről beszélgetnek. E mellett szívesen utaznak el megismerni különböző helyeket, intézményeket.

„A tagság nagyon szeret kirándulni. Évente egyszer-kétszer messzebbre is elmegyünk. Most úgy döntöttünk, hogy a környéken, itt konkrétan Ózdon is a látnivalókat szeretnék megnézni a tagok. Ehhez tartozik az Olvasó is, ahol még így nem jártak, ahogy most szeretnénk bejárni a pincétől a padlásig” - mondta Csomós Mária, az Ózdi Városi Könyvtár könyvtárosa.

Ilyen formában tehát együtt még nem jártak az intézményben, így érdeklődéssel hallgatták Hornyák Attilát, az Olvasó műszaki munkatársát, aki körbevezette őket. Az állandó kiállításon kezdődött el a túra. Múltbeli képeket, vetítőt és a régi épület darabkáit is megtekinthették. Kipróbálhatták továbbá azokat a székeket, amelyek a színházteremben kaptak helyet a felújítás előtt, majd a mostani állapotot is megtekintették. Néhány különleges számadat és érdekesség is elhangzott a délután folyamán.

Az érdeklődők hallhatnak róla, hogy korábban hogy működött az intézmény, mikor épült és milyen fejlesztések mentek végbe rajta. Bevezették őket a kulisszák mögé, amely során különleges történeteket hallhattak az épületről. Az Olvasó bemutatása az ott dolgozók számára is nagyon fontos.

„Nagyon szeretjük, ha kíváncsiak rá, hogy milyen gyönyörű épület van a városban és hogy az Olvasó, mint kulturális intézmény milyen eszközparkkal, berendezésekkel várja az ide látogatókat. A korosztály nagyon változatos, van amikor óvodások érkeznek, van amikor nyugdíjas klub, de van amikor más városból, elszármazott régi ózdiak vagy ózdi kötődéssel rendelkező érdeklődők. Igyekszünk őket pincétől a padlásig, az idő függvényében körbevezetni” - nyilatkozta Fábián-Dobos Eszter, az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. művelődési ágazatvezetője.

A nyugdíjas klub tagjai feltehették kérdéseiket, amelyekre a bejárás vezetője igyekezett válaszolni. A délután kellemes hangulatban telt, mindenki jól érezte magát a közös programon.