Bálint Ágnes mesehőseit vetették papírra a gyerekek
Kultúra
2022. ápr. 7.

Bálint Ágnes mesehőseit vetették papírra a gyerekek

Kihirdették a Mesetabló című rajzpályázat eredményét, amellyel Bálint Ágnesre emlékeztek. A versenyre közel kétszáz alkotás érkezett be.

Megtöltötték a termet a Bálint Ágnes rajzverseny kiállítására érkezők az Ózdi Városi Könyvtárban. A Mesetabló című pályázat eredményhirdetése és a tárlat megtekintése előtt az érdeklődők egy kedvcsináló műsort tekinthettek meg.

Az esemény célja, hogy felhívják a figyelmet az írónő munkásságára, aki számtalan halhatatlan mesefigurát álmodott meg. Egy rövid diavetítéssel is emlékeztek az alkotóra, amelyben önéletrajzi momentumok és jellegzetes karakterek is feltűntek.

„Nagyon sok gyönyörű rajzunk érkezett. Ezzel a rajzpályázattal az volt a célunk, hogy híres írónkra, Bálint Ágnesre ezzel is ráirányítsuk a figyelmet. A rajzok beérkezését megelőzően több csoporttal is találkoztunk, ahol ajánlottuk egy ilyen kis játékos foglalkozás keretében Bálint Ágnes műveit. Nagyon örültem neki, hogy alig maradt bent Bálint Ágnes könyvünk, mert kikölcsönözték a könyvet, tehát feltehetően a rajzok is úgy készültek, hogy elolvasták a meséket hozzá” - mondta Császár Éva, gyermekkönyvtáros.

A fiatalok más-más mesét dolgoztak fel. A rajzokról visszaköszönt Frakk, a macskák réme, Kukori és Kotkoda, de Vízipók Csodapók és a TV maci is. A verseny bírái számos szempontot figyelembe vettek az értékeléskor. Több alkotás kiesett az első szűrés alkalmával, ugyanis nem az alkotó által megálmodott figurákat ábrázolták.

„A zsűrizés szempontjai elsősorban azok voltak, az életkori életkori sajátosságoknak megfelelően persze, hogy a teret, a rajzlap terét vagy az ábrázolt teret hogyan töltötték ki a gyerekek. Az előtér, középtér, háttér tagolása hogyan történt, milyen téri formákat ábrázoltak. Itt nyilván az állatokra, emberekre, házakra, utcákra, terekre, fákra, növényekre gondoltunk. A formai megoldásnál figyeltük azt, hogy mennyire hasonlítanak az eredeti figurákra, természetesen itt ez volt a legfontosabb szempont” - emelte ki Kovácsné Zsid Erzsébet, nyugalmazott rajztanár.

A zsűri elmondta, hogy nagyon jó, élénk színeket használtak a fiatalok, amely pozitívum volt az elbírálásnál, hiszen a mesevilághoz a harsány, de tiszta ábrázolás illik. Az egyszerű grafitceruza rajztól kezdve különböző festékeken át mindenféle technikát felfedezhettek azok, akik végigjárták a kiállítást. Számos korosztály részt vett a versenyen.

„Először tanár néni mutatott belőle pár részt, és úgy próbáltam megrajzolni. Először úgy próbáltam megcsinálni, hogy beszélgetnek, de utána megláttam, hogy csinálja a házat a pók, és úgy döntöttem, hogy inkább azt rajzolom” - nyilatkozta Gallyas Mirella Katalin.

A helyezést elérő gyerekeket korosztályonként díjazták. Ők oklevelet és egy kis ajándékcsomagot vehettek át. Az alkalom lebonyolítását egyébként a Gyerekesély program az ózdi járásban támogatta. Az esemény végén a megjelentek végigsétálhattak a rajzok között, valamint a fiatalok is megnézhették egymás alkotásait.