1419 darab zöld boríték érkezett Ózdra. Összesítették a külképviseleteken és az átjelentkezéssel leadott voksokat
Politika
2022. ápr. 11.

1419 darab zöld boríték érkezett Ózdra. Összesítették a külképviseleteken és az átjelentkezéssel leadott voksokat

Összesítették a külképviseletekről beérkező, valamint az átjelentkezéssel történő szavazatokat Ózdon is. A bizottság megállapította az egyéni választókerületi választás eredményét.

A választási eljárásról szóló törvény lehetővé teszi a külképviseleteken való szavazást és az átjelentkezéssel történő voksolást. Ezeket a dokumentumokat a Nemzeti Választási Iroda gyűjti össze, az összesítést azonban az aktuális választókerületekben végzik. Április nyolcadikán, vagyis pénteken érkeztek meg a fővárosból a lezárt zöld borítékokkal megtelt dobozok Ózdra.

„Ennek azért van jelentősége, mert így tudja csak megállapítani az OEVB ma este 21.00 órakor, hogy mi a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3-as számú választókerületben az egyéni mandátum kérdésében a végeredmény. Amikor megállapítja ma 21.00 órakor a végeredményt, van három nap a jogorvoslatra, és ha az eredménytelenül zárul, akkor azt mondhatjuk, hogy a végeredmény jogerős. Ekkor már csak egy dolog van, a győztesnek átadni a mandátumot” - mondta dr. Almási Csaba a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3-as számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda vezetője.

A jogorvoslati határidő ma négy órakor járt le. Településünk legkisebb szavazóköre Centerben volt, oda kevesebb mint kétszáz választópolgárt vártak. Végül 89 fő járult az urnákhoz a városrészben. A 30-as szavazókör hat fős bizottságára várt a feladat, hogy összesítsék a szavazatokat. Este kilenckor pedig összeültek az illetékesek, hogy átnézzék a dokumentumokat.

„Ma este megtörtént a külképviseleti szavazatok számlálása. Ennek ismeretében a bizottság meg tudta állapítani a választásnak a végleges eredményét, amelynek a lényege, illetve az eredménye az, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3-as számú egyéni választókerületben a szavazás érvényes és eredményes volt. A szavazást a Fidesz-KDNP jelöltje Riz Gábor nyerte a leadott érvényes szavazatok közel hatvan százalékával. Ő lesz innentől kezdve térségünk országgyűlési képviselője” - emelte ki dr. Mustos Lajos a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3-as számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság elnöke.

Pontosan 1419 darab boríték érkezett Ózdra. A levelek kibontása után a lapokat összekeverték a Centerben leadott voksokkal. Így kicsivel több mint 1500 szavazatot számoltak össze a bizottság tagjai. Csak ezzel az eljárással tudják megállapítani, hogy mi a szavazati arány az egyéni jelöltek, a pártlisták és a népszavazás vonatkozásában. Egyébként a szavazólapokat a helyi választási irodában kilencven napig őrzik meg, július negyedikén pedig megsemmisítik az iratokat. Az új parlamentnek legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia, az Alaptörvény értelmében az ülést a köztársasági elnök hívja össze harminc napon belül a választás után.