Húsvéti játszónapot tartottak a kisdiákok számára a könyvtárban
Kultúra
2022. ápr. 14.

Húsvéti játszónapot tartottak a kisdiákok számára a könyvtárban

Az eseményen a fiatalok megismerkedhettek az ünnepi néphagyományokkal, de kézműveskedhettek is, valamint különböző húsvéti locsoló verseket tanulhattak.

Csibe-tanya elnevezéssel húsvéti játszónapot tartottak az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárában. A programot előzetesen a közösségi média felületein hirdették meg, de azoknak a gyerekeknek a szülei is értesülhettek erről a lehetőségről, akik gyakrabban látogatnak el az intézménybe. Előzetesen húsz kisiskolásnak nyílt lehetősége részt venni ezen az izgalmas napon, ám egy betegség következtében tizenkilencen indították reggel nyolc órakor a szabadidős kikapcsolódást. Sok érdekes elfoglaltsággal készültek a pedagógusok.

„Mindig is fontosnak tartottuk a könyvtárban, hogy a néphagyományokat ápoljuk. Itt most ezt a népünnephez kapcsolódóan játékos keretek között tehetjük meg. Nagyon fontosak ezek a hagyományok, amik szinte kihalóban vannak. Locsolkodni természetesen nem fogunk, de a húsvéti ünnepkör legnevezetesebb népszokásairól szót ejtünk” - mondta Császár Éva, az Ózdi Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa.

A fiataloknak lehetőségük volt különböző húsvéti témával kapcsolatos kézműves alkotásokat készíteni. A kicsik keze munkája nyomán több papír nyuszi és kiscsibe is díszítette a könyvespolcokat, továbbá a tojások festését is elsajátíthatták. Ezenkívül megismerkedhettek az ünnepei néphagyományokkal, locsolkodó verseket olvastak és tanulhattak meg. A délelőtti benti foglalkozás után az ebédet követően egy tóparti séta következett, majd ismét a könyvtárba vezetett a gyerekek útja, ahol játékkal, irodalommal és a népszokások felelevenítésével foglalkoztak.

„Játszunk sokat, zenét hallgatunk. Nagyon jó érzem magam. Sokat kézműveskedünk” - nyilatkozta Hrivnyák Hanga Regina.

A mai digitális világban rengeteg inger éri a fiatalabb korosztályt. Nagyon nehéz feladat olvasni szerető gyermekeket nevelni. Szerencsére azért vannak, akik nyitottak erre a nagyszerű tevékenységre.

„Azért mert itt nagyon jó könyvek vannak, és szeretek olvasni. Sokat kézműveskedünk is” - emelte ki Juhász Petra Virág.

A húsvéti játszónap egész napos elfoglaltságot jelentett az ifjaknak. Egészen négy óráig tölthették idejüket a könyvtárban. Az esemény után lehetőség nyílt számukra érdekes olvasmányok kölcsönzésére is.