A Piac úti távhővezetéket földbe fektetik, huszonhárom új hőközpontot hoznak létre - Májusban elindul a kivitelezés az Ózdi Távhő Kft.-nél
Város
2022. ápr. 20.

A Piac úti távhővezetéket földbe fektetik, huszonhárom új hőközpontot hoznak létre - Májusban elindul a kivitelezés az Ózdi Távhő Kft.-nél

Végre elkezdődhet az Ózdi Távhő Kft. egyik nagy beruházása. A fűtőerőműben korszerűsítések várhatóak. Új hőközpontok jönnek létre és a Piac úti távhővezeték is földbe kerül.

Nagyjából három évvel ezelőtt adták át a Ózdi Városi Piac új épületét. Ezt korábban úgy tervezték, hogy a most felette átívelő távhővezeték az építéskor már a föld alatt lesz, azonban ehhez nem volt meg az elegendő pénzügyi fedezet. Bár az ehhez kapcsolódó pályázati forrás az Ózdi Távhő Kft. rendelkezésére állt, de az idő múlásával egyre magasabbra emelkedtek az árak, ami gondokat okozott a kivitelező megtalálásában is. Ezt a problémát sikerült a közelmúltban orvosolni, így már nincs akadálya annak, hogy a beruházás elkezdődjön. A kiválasztott szakemberek ma hivatalosan is átvették a munkaterületet, így május elején elkezdhetik a kivitelezést.

„Ózdon már több mint hat éve várjuk ennek a projektnek az elindulását. Sikerült az elmúlt évben Gulyás Gergely miniszter úr segítségével kilobbizni a ráemelést erre a projektre, hiszen pénzügyi, fedezeti hiány volt az, ami akadályozta a projektnek a megkezdését. Ennek keretében megindulnak májusban a munkálatok, és a piaci távhővezetéket végre sikerül a földbe helyezni 374 folyóméter hosszúságban, valamint huszonhárom új hőközpont is fog alakulni. Emellett a fűtőerőmű is korszerűsítésre kerül” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

A kivitelező cég a Piac úton fogja kezdeni a munkálatokat, majd haladnak tovább. Hét hőközpontot szétválasztanak és huszonhárom újat hoznak létre, valamint a fűtőerőműben két gőzkazánt is átalakítanak meleg vizes kazánná. Céljuk a hatékonyság növelése.

„Az egész rekonstrukciónak az a lényege, hogy az ezen a szakaszon előforduló meghibásodások és ezáltal üzemkimaradás, pótvíz szükséglet csökkentés megvalósuljon ezzel. Gyakorlatilag ezzel a rekonstrukcióval nem lesz erre szükség, és az emberek egy biztonságosabb szolgáltatást fognak kapni” - mondta Faragó Marcell, a Fer 3331 Építőipari és Kereskedelmi Kft. projektmenedzsere.

A tervek sosem egyeznek a valósággal, így a kivitelezők igyekeznek minden eshetőségre felkészülni. A beruházás határideje 2023 vége, addig kell befejezniük a feladatokat. A következő időszakban a lakosság türelmét kérik, ugyanis a munkálatok valamelyest akadályozzák majd a forgalmat, többek között a Piac úton is.