Tíz év fegyházbüntetést szabtak ki a dohánybolti rablóra. A férfi nem bocsátható feltételes szabadságra sem. A védő fellebbezett, döntés egyelőre nem jogerős
Rendőrség
2022. ápr. 28.

Tíz év fegyházbüntetést szabtak ki a dohánybolti rablóra. A férfi nem bocsátható feltételes szabadságra sem. A védő fellebbezett, döntés egyelőre nem jogerős

Tíz év szabadságvesztésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte az Ózdi Járásbíróság azt a férfit, aki még évekkel ezelőtt próbálta meg kirabolni az Árpád vezér úton lévő dohányboltot.

Pont került annak az ügynek a végére, amely során egy férfi elhatározta, hogy az Árpád vezér úton lévő dohányboltból fog pénzt szerezni, miután az élettársától élelmiszer vásárlásra kapott összeget szerencsejátékon elvesztette. A férfi tudott a trafikban lévő biztonsági kameráról, ezért annak érdekében, hogy a felvételek alapján később ne tudják beazonosítani, a saját ruházatára további nadrágot és pulóvereket, a fejére kapucnit húzott, az arcát szájmaszkkal takarta el, majd egy 20 cm pengehosszúságú konyhakéssel a dohánybolthoz ment. Az üzletbe belépve elővette a magával vitt kést, azt maga elé tartotta, és azt mondta az eladónőnek, hogy „Adjad ide az összes pénzt, gyorsan, igyekezz!”. Az eladó félelmében kinyitotta a pénztárgépet, mire a gyanúsított benyúlt a kasszába és a benne lévő, mintegy 160.000 Ft készpénzzel elfutott. A vádlott külső ruházatát elégette. Rövid úton elkapták, a bíróság pedig most döntött az üggyel kapcsolatban.

„A bíróság a terheltet felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt 10 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Enyhítő körülményként értékelte a férfi részbeni beismerését és azt, hogy megbánta tettét, súlyosító körülményként vette azonban figyelembe a büntetőeljárás hatálya alatt történő elkövetést, valamint a vagyon elleni erőszakos cselekmények elszaporodottságát” - mondta dr. Homa-Hajdu Eszter, a Miskolci Törvényszék sajtótitkára.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője tekintettel arra, hogy a terhelt az eljárás során mindvégig azt állította, hogy műanyag játékkést használt elsődlegesen eltérő minősítésért, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, így a döntés nem jogerős. Az ügy kapcsán felkerestük a rendőrséget is, hogy mit szabad és mit tilos tennünk annak érdekében, hogy ne essen bajunk, ha egy ilyen szituációba kerülünk.

„Ha rablás áldozatává válunk utána semmiképp se próbáljunk meg hősködni. Ne hívjuk hozzátartozóinkat vagy barátainkat, hogy revansot vegyünk. Minden esetben értesítsük a hatóságokat, hogy forró nyomon indulhassanak el. Köszönhetően a jó technikai és informatikai rendszerünknek hamar be tudjuk azonosítani az elkövetőt” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A tapasztalatok szerint rosszul jár az, aki rablásra adja a fejét. Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén ugyanis számos ilyen jellegű bűncselekmény történik, ám az elkövetők minden esetben bilincsben végzik.