A rendőrség Pindúr-Pandúr MINI KRESZ programján ismerkedhettek meg a közlekedés szabályaival ózdi óvodások
Oktatás
2022. ápr. 28.

A rendőrség Pindúr-Pandúr MINI KRESZ programján ismerkedhettek meg a közlekedés szabályaival ózdi óvodások

A közlekedés szabályaival ismerkedhettek meg helyi óvodások az Ózdi Rendőrkapitányság programjának köszönhetően. A lehetőség folyamatosan nyitva áll az intézmények előtt.

Figyelmesen hallgatták a gyerekek az Ózdi Rendőrkapitányság egyenruhásait, akiktől megtudták, milyen feladatokat kell majd megoldaniuk. A közlekedésbiztonság javítását célzó eseménynek a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark adott otthont, ahová az Ózdi Városi Óvodák Petőfi Úti Tagóvodájából érkeztek résztvevők. A kicsiket a foglalkozások típusa alapján három csoportba osztották. Így, amíg néhányan az interaktív táblához kerültek, addig a többiek a témához kapcsolódó puzzle-t igyekeztek kirakni. A többiek a mini Kresz pályán gurultak végig.

„Próbáljuk minél több gyermeknek megadni ezt a lehetőséget, aminek nagyon örülünk, mert hasonlón még nem vettünk részt. Úgy gondoljuk, nagyon fontos az, hogy tapasztalati élményekkel gazdagodjanak a gyerekek. Itt szakemberek segítségével tanulhatják meg a kerékpáros, vagy rolleres közlekedés szabályait, az nekünk is nagyon fontos” - mondta Duzsik Ágnes, az Ózdi Városi Óvodák Petőfi Úti Tagóvodájának óvodapedagógusa.

A mini KRESZ pályán számos olyan elem megtalálható volt, amelyekkel a gyerekek a hétköznapok során nap mint nap találkoznak. Különféle jelzőtáblákat, közlekedési lámpákat is elhelyeztek, emellett pedig egy körforgalmat is kialakítottak. Ennek köszönhetően az ez utóbbihoz kapcsolódó alapvető szabályokat is megismerhették a kicsik. A feladatokban az egyenruhások útmutatásai segítették őket. A projekt egy országos kezdeményezéshez kapcsolódik.

„A rendőrségnek, illetve az Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak néhány éve már folyamatban van egy Pindúr-Pandúr MINI KRESZ programja. Ez kifejezetten az óvodás korú gyerekek közlekedésre nevelő, balesetmegelőzési jellegű programjait foglalja magába. A mi rendezvényünk ehhez a Pindúr-Pandúr MINI KRESZ programhoz kapcsolódik” - nyilatkozta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

A program során a gyerekek az interaktív tábla segítségével a kerékpár legfontosabb tartozékait és a különféle védőfelszereléseket is megismerhették. Egyik ilyen a láthatósági mellény, illetve a kerékpáros sisak is, amelyeknek fontos szerepük van a balesetek megelőzésben. Ez a lehetőség a jövőben is elérhető lesz óvodai csoportok számára. Az intézmények ilyen irányú igényüket telefonon, vagy e-mail-ben az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán, továbbá a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark felé is jelezhetik.