Zajszennyezés és környezetszépítés is színesítette a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda témahetének programsorozatát
Oktatás
2022. ápr. 29.

Zajszennyezés és környezetszépítés is színesítette a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda témahetének programsorozatát

Zajszennyezéssel kapcsolatos előadásokkal és kerekasztal beszélgetéssel is színesítették a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda fenntarthatósági témahetének programjait.

Az iskola névadójáról is megemlékeztek a napokban a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai, illetve pedagógusai. Az ehhez kapcsolódó szentmise, valamint a templom környezetének rendezése pedig már része volt annak a programsorozatnak, amelyet a fenntarthatóság jegyében szerveztek meg. Ám az események sora ezzel még nem ért véget, hiszen azt az intézmény számos további elemmel gazdagította. Ezekhez kapcsolódtak azok a zajszennyezésről szóló előadások, amelyeket külsős vendégek tartottak az intézményben. A szakemberek a budapesti Herman Ottó Intézetből érkeztek. Egyikük, Berndt Mihály pedig már nem először járt városunkban.

„A zaj az egyik legegészségkárosítóbb hatás, ami ér bennünket a nagyvárosokban. Ma Európában a halált okozó környezetkárosítások sorában a második helyen van. Tehát a levegőtisztaság után a zaj, ami a legnagyobb problémát okozza. Ez nagyon meglepő. Azért nem foglalkozunk talán vele, mert ezt nem látjuk úgy, mint mondjuk egy füstölgő kéményt, vagy a szétszórt szemetet. Ám sokszor azt érezzük, hogy valami bajunk van. Nem tudjuk, hogy mitől” - mondta Berndt Mihály, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. intézeti főtanácsadója.

Az interaktív formában zajló előadáson sok érdekességet hallhattak a fiatalok, amelyre a SZIKSZI-ből is érkeztek. A hallgatóság többek között azt is megtudhatta, mi a különbség a hang és a zaj között, de arra is választ kaptak, hogy előbbi nagyságát miben mérik. Emellett egy rövid kísérletet is elvégeztek.

Az előadások alatt egy másik helyszínen kerekasztal beszélgetésre is alkalma nyílt a tanulóknak. Ennek vendégei már jó ideje vesznek részt környezetünk megóvásában és szépítésében.

„A Fiatalok a Tiszta Városért csoport tagjait is elhívtuk, akik tulajdonképpen kortársaik a mi tanulóinknak. Úgy gondoltuk, hogy a saját kortársaiktól jobban elfogadják azokat az intelmeket, amik a környezet tisztaságára vonatkoznak, mint a felnőttektől” - nyilatkozta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője.

A témahéthez kapcsolódóan még ma is zajlottak programok az intézményben. Ennek során a kicsik újrahasznosított poharakba ültettek hagymát. Az eseménysorozatba ezeken túl környezetrendezést is terveztek. Ezt azonban az időjárás miatt a jövő hétre tették át.