Novella elemzés vagy vers összehasonlítás – Ma reggel országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák
Oktatás
2022. máj. 2.

Novella elemzés vagy vers összehasonlítás – Ma reggel országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák

Országszerte elkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. A végzősök tudását ma délelőtt magyar nyelv-és irodalomból mérték fel. Holnap a matematika következik.

A reggeli órákban az iskolaigazgatók már nagy erőkkel készültek az érettségire, ugyanis át kellett venniük a feladatsorokat. Felbontották a tételeket, átszámolták a lapokat és szétosztották azokat. A felügyelő tanárok kezdés előtt elindultak a kijelölt helyiségekbe, hogy még utoljára jó tanácsokkal lássák el a fiatalokat, valamint tisztázzák a vizsga szabályait. A termekbe az iskola igazgatója, Hajdu Krisztián vitte be a feladatlapokat, hogy időben elkezdődhessen a felmérés. Ez az év egyébként olyan, mint a koronavírus-járvány előtti időkben. Megtartják a szóbeli vizsgákat, nem kötelező a maszk használat és nincs létszámstop a termekben.

„Hetvenhatan tesznek ma középszintű magyar érettségit a SZIKSZI-ben. Többen emelt szinteznek, ezért kicsit kevesebb a létszám, mint egyébként a végzősök létszáma. Ugyanúgy készültünk tulajdonképpen mint eddig, a diákok négy vagy öt évig, attól függ jártak-e nyelvi előkészítőre vagy nem, amiből ugye másfél év online volt, tehát nem mondjuk, hogy könnyű a pálya, de megtettünk mindent, hogy felkészítsük őket” - mondta Hajdu Krisztián, a SZIKSZI igazgatója.

A végzős középiskolások reggel fél kilenc magasságában kezdtek el gyülekezni az intézményekben. Országszerte nagyjából hetvenháromezren vizsgáztak magyarból, többségük középszinten. A feladatsor megoldására 240 percük volt a diákoknak, amelyben szövegértési és szövegalkotási feladatokkal kellett szembenézniük. Sokan izgultak a kezdés előtt, azonban volt olyan is, aki úgy érezte, mindent megtett a felkészülés során ahhoz, hogy sikeres legyen az írásbelije.

„Az elmúlt két hónapban készülgettem az érettségire, úgy gondolom, hogy felkészültem amennyire kellett és sikerülni fog. Nem izgulok annyira, állok elébe” - nyilatkozta Neal Péter, a SZIKSZI tanulója.

A középszintű feladatsor második részében két feladat közül választhattak a diákok, azaz vagy egy megadott alkotást elemeztek, vagy két művet/műrészletet hasonlítottak össze. Idén egy Szabó Magda-novellát, egy Janus Pannonius költeményt és egy Juhász Gyula verset kaptak a tanulók. Holnap matematikából mérettetik meg magukat a végzősök.