Lóháton járták be a térség lankáit. Bevetésen az Ózd és Térsége Polgárőrség Lovas Tagozata
Rendőrség
2022. máj. 3.

Lóháton járták be a térség lankáit. Bevetésen az Ózd és Térsége Polgárőrség Lovas Tagozata

Már túl vannak az első közös bevetésen a lovas polgárőrség tagjai. Elsőként a Bíben-völgy lankáit járták be a rendőrséggel karöltve. Februártól 19 fő csatlakozott a szervezet kötelékébe.

A polgárőr egyesület alapfeladata többek között, a helyi közrend és közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálat, figyelőszolgálat. Többek között ezeket a célokat vette figyelembe dr. Varga László rendőrkapitány, amikor kezdeményezte az Ózdi Lovas Polgárőrség megalakulását. A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai pedig kaphatóak voltak a felvetésre, miszerint számukra testhez álló feladat lenne, ha az Ózd környéki tájak, erdős részek lóháton történő bejárását a polgárőrség kötelékébe lépve tennék meg. Ez erősítené a rendőrség munkáját, ugyanis ők járműveikkel igen nehézkesen tudnak ott közlekedni.

„Jelen együttműködést kiértékelve hosszútávon azt várjuk, hogy minél több lovas fog csatlakozni ehhez a polgárőr tagozathoz és Ózd város peremrészét minél nagyobb arányban le fogjuk tudni fedni, olyan helyekre egyenruhát eljuttatni, ahová a rendőrség a saját állományával gépjárműivel nehezen tud  eljutni, így gyakorlatilag a erdő, mező és a hétvégi házas övezetes részeket szeretnénk minél nagyobb arányban lefedni” - mondta dr. Varga László, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

A 17 fővel megalakult szervezet már két fővel gyarapodott, így közel 20 lovassal kezdték meg az első bevetést. Ők már mindannyian túl vannak az alaptanfolyamon és sikeres vizsgát tettek. Az együttműködés eredményeként valamelyest visszaszorulhatna a falopás, több figyelmet kaphatnak a hétvégi házas övezetek és a jó idő beköszöntével is nagyobb esély lenne arra, hogy egy eltévedt kiránduló segítségre találjon az erdőben.

„Most itt a Bíben-völgyben a víkend házas övezetet fogjuk bejárni lovakkal rendőrségi segítséggel is, és aztán pedig a Susa-Hangony közötti határsávon fogunk még egy szolgálatot teljesíteni, tehát ott is a határsávon lovagolva nézzük meg, hogy ott mi a helyzet” - emelte ki Varga Gábor, az Ózd és Térsége Polgárőrség Lovas Tagozatának vezetője.

A lovas tagozat speciális oktatást igényel, amelyet tovább lehet fejleszteni például rendezvénybiztosítási képzéssel is. Az összefogással új színt szeretnének vinni az ózdi polgárőrség életébe. Aki csatlakozni szeretne az ozdestersegepolgarorseg@gmail.com e-mail címre küldheti el jelentkezését.