Újra személyesen írathatják be apróságaikat a szülők az óvodába
Oktatás
2022. máj. 4.

Újra személyesen írathatják be apróságaikat a szülők az óvodába

Ma kezdődött el a hivatalos óvodai beiratkozás. Csütörtökön és pénteken, reggel nyolctól délután négy óráig még beírathatják a kicsiket szülők.

Az Ózdi Városi Óvodák tizenkét telephelye, idén először, egy intézményként várja a szülőket a beiratkozásra. Az Oktatási Hivatal ebben az évben is egy előzetes listát küldött az intézmények részére, amit név és lakcím szerint ellenőriznek. A tényleges lakóhellyel rendelkezőket kell elsődlegesen felvenniük, de amíg a férőhely engedi, a gondviselő választhatja meg az óvodát. Annyi apróságot tudnak fogadni, ahányan megkezdik az iskolát jövő szeptembertől. A pedagógusok töltik ki a beiratkozási naplót, amihez szükség van a legfontosabb iratokra, így a személyi igazolványra és a lakcímkártyára.

„Természetesen, akik most beiratkoznak a 2022/2023-as nevelési évre, nekik automatikusan be kell tölteniük augusztus harmincegyedikéig a harmadik életévüket. Akik később, például októberben vagy novemberben születtek, úgynevezett előjegyzettek, ők is jelentkezhetnek, de az óvodai ellátást majd csak akkor vehetik igénybe, ha három évesek lettek” - mondta Juhász Tamásné, az Ózdi Városi Óvodák intézményvezetője.

A beiratkozás során a pedagógusok több kérdést is feltesznek a szülőknek, ami a kicsi szokásaival kapcsolatos. Ha rendelkeznek gyermekvédelmi kedvezményre jogosító, vagy hátrányos helyzetű állapotot igazoló dokumentummal, azt is érdemes magukkal vinniük. Az Újváros téri tagóvodában is sokan jártak a délelőtt folyamán. A legtöbben a lakóhelyükhöz legközelebbi intézményt választják.

„Ez a körzetes óvodánk. A kislányomnak is tetszik. Minden nap eljövünk mellette. Beszéltünk a vezetővel is. Nekem öt percre van, ami a kisebbik gyermekemmel nagyon hasznos” - nyilatkozta Gulyás Katalin.

Olyan is előfordul, hogy valaki óvodaköteles lenne, de nem jelenik meg a beiratkozáson. Ekkor az intézmény a védőnői hálózaton keresztül felkeresi a családot. Online is lehet jelentkezni a varosioviozd.hu honlapon, ahonnan letölthető a szükséges dokumentum. Az ezzel kapcsolatos teendőket nemcsak a kiscsoportos szülőknek kell elvégezniük, hanem azoknak is, akiknek a gyermekük majd a középső és a nagycsoportot kezdi szeptembertől. Ez a három nap csak a hivatalosan kijelölt beiratkozást fedi le, ám a szülők szinte bármikor beadhatják a jelentkezési kérelmet az intézményekbe, akik a felvételről szóló döntést írásban kapják majd meg.