Folyamatos megújuláson megy át az Ózdi Református Templom
Egyház
2022. máj. 6.

Folyamatos megújuláson megy át az Ózdi Református Templom

Befejeződött az Ózdi Református Templom felújításának első üteme. Megújult többek között a lapos tető és a stukkók is. A külső renoválás folytatásához az egyházkerület is hozzájárul.

Júniusban számoltunk be arról a sikeres pályázatról, amely által négy ózdi templom újulhat meg. Van olyan épület, amely már elkészült. Ide sorolható most már az Ózdi Református Templom is. A munkálatokra 13 millió 446 ezer forintot kapott a gyülekezet. Március végén kezdte el a beruházást a kivitelező cég. A költségvetésbe belefért a stukkók újravakolása és a lapos tető szigetelése, továbbá lefestették a homlokzatot, az ajtókat és ablakokat egyaránt.

„Még ami a költségvetésbe belefért, az a lábazatoknak az újra vakolása és a bádogos szerkezetek cseréje. Nagyon rossz állapotban voltak, főleg a díszek. Ezekre külön kellett legyártani sablonokat. A homlokzatvakolatot mind a meglévőhöz igazítottuk a színeket. A lábazat még nincs kész, majd egyszerre fogjuk elkészíteni körbe az épületen” - nyilatkozta Kisbenedek Vilmos, megbízott vállalkozó.

A templom az 1900-as évek elején épült, utoljára 1999-ben hozták rendbe a külső részt, így már nagyon ráfért a rekonstrukció. 2020 őszén Magyarország Kormánya kiírt egy egyházi épített örökségvédelmét célzó pályázatot, amelyen városi gyülekezetek is részt vehettek. Az adományokból ekkora volumenű beruházás nem jöhetett volna létre. Ez az összeg tehát nagy segítség volt, azonban mindig van tennivaló.

„Szeretnénk a templom külső munkáinak hiányzó részét is felújítani. Tehát a falakat, bádogos munkát, ugyanígy, ami itt is helyre lett állítva. Ott is szeretnénk a Szabó Lőrinc utca felőli részét, azt a frontrészt rendbe tenni. Illetve belül is kellene majd, erre is van beadva egy pályázatunk. Van a gyülekezetnek egy alapítványa és az tudott pályázni. Várjuk az elbírálást és nagyon bízunk benne, hogy pozitívan, mert villamoshálózat felújítás és teljes padló csere lenne” - mondta Csikainé Mihalik Éva, református lelkész.

A lelkésznő elmondta azt is, hogy az épület állapota az elmúlt évtizedek alatt nagyon lepusztult. A tető beázása miatt a belső térben plafondarabok peregnek, amely renoválása szintén égető probléma. A jövőbeli tervek listáján több pont is szerepel. Az Egyházkerület támogatásának köszönhetően plusz öt millió forint áll az egyházközség rendelkezésére, hogy befejezzék a külső feladatokat, így hamarosan ezt is folytatni tudják majd.