Korszerű iskolák
Város
2019. nov. 5.

Korszerű iskolák

Közel 350 millió forintból újul meg a Csépányi és a Petőfi Sándor Általános Iskola.

A rekonstrukció magában foglalja az épületek hőszigetelését, a fűtés korszerűsítését, a nyílászárók cseréjét és a napelemrendszer kiépítését is. Mindezekre egy európai uniós pályázat ad lehetőséget, amely az önkormányzat tulajdonában lévő épületek energetikai fejlesztésére irányul.

A Csépányi Általános Iskola a következő időszakban energetikai korszerűsítésen esik át. A rekonstrukció két épületet érint. A kivitelező cég szakemberei jelenleg az utcafronti ingatlanon dolgoznak: ennek egy részét már hőszigetelték, de a munkálatokat és a tempót természetesen az időjárás jelentős mértékben befolyásolhatja.

„Mindenképpen örömmel tölt el bennünket az, hogy ezek a régi épületek fel lesznek újítva. A nyílászárók is elég régiek és elavultak, némelyiket be se tudtuk zárni, vagy kinyitni nem lehetett őket, tehát a nyílászáró cserével és a többi korszerűsítéssel, felújítással mindenképpen energiát tudunk megspórolni. Emellett elhárul a balesetveszély, amit erős szélben az omlásveszély okozott” - nyilatkozta Kovácsné Letanóczki Anna, a Csépányi Általános Iskola igazgatója.

Az iskola melléképülete egy területen el is van kerítve, jól kivehető az omladozó vakolat. A felújítás során ennek tetejére napelem rendszert építenek ki, valamint a főépület tetőszerkezetét is korszerűsítik majd. Néhány hete elkezdődött a munka a Petőfi Sándor Általános Iskolában is. Ahogy a csépányi, úgy ez az ingatlan is az önkormányzat tulajdonában áll. Az épületek egy európai uniós pályázatnak köszönhetően közel 350 millió forintból újulnak meg.

„Száz százalékos európai uniós finanszírozásból valósul meg Ózdon két iskolának az energetikai korszerűsítése, ami magában hordozza az épületek szigetelését, nyílászáró cserét, és a szekunder fűtésrendszernek a felújítását, cseréjét is, valamint napelemek biztosítását az épületekre, ahogy ez más épületeknél is megtörtént már a városban. Csökkenni fog a rezsiköltség, sokkal kényelmesebb lesz a benti élet, a munkavégzés, és mindemellett, ami nagyon fontos, a külalak is megváltozik” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

A Petőfi Sándor Általános Iskola három épülete újul meg a rekonstrukciónak köszönhetően. Két ingatlanon már elkezdődtek a munkálatok: a főépület udvar felőli oldalát már teljesen leszigetelték, sőt egy részét be is vakolták, és a tornaterme is hasonló készültségben áll. A politechnika épülete később következik. A pályázat keretében ebben az intézményben is műanyagra cserélik a nyílászárókat, jelenleg az utcafront felőli oldalon még a régi ablakok láthatók. A korszerűsítések célja az, hogy a iskolák jövő nyárra energia- és költséghatékonyabban működhessenek.