Jó ütemben
Város
2020. ápr. 9.

Jó ütemben

Jól halad a Csépányi és a Petőfi Sándor Általános Iskola felújítása.

A két intézmény energetikai korszerűsítésére egy európai uniós 350 millió forintos pályázat biztosítja az anyagi fedezetet. Csépányon mára elkészült a homlokzati hőszigetelés. A régi ablakokat műanyag nyílászárók váltották, a melléképületen tetőt cseréltek és a napelem rendszert is kiépítették, de egyéb munkálatok is folyamatban vannak. A beruházás célja, hogy a iskolák energia- és költséghatékonyabban működhessenek.

Tavaly november ötödikén a kivitelező cég szakemberei elsőként az utcafronti ingatlanon kezdték meg a munkákat a Csépányi Általános Iskolában. A melléképület egy területen el is volt kerítve, jól látható volt az omladozó vakolat. Az elmúlt időszakban azonban számos pozitív változás történt az épületeken.

„A koronavírus miatti iskolabezárást követően, körülbelül egy hete megkezdődtek újra a munkálatok a Csépányi Általános Iskolában. Köszönetet mondok a tankerületnek és az iskola vezetésének, hogy lehetővé tette számunkra a munkavégzést. Jelenleg belső munkálatok zajlanak, gépészeti munkáltok folynak, illetve a hiányzó energetikai munkákat végzik” - nyilatkozta Fáklyáné Kürti Éva, projektmenedzser.

A melléképületen teljes tetőcserét hajtottak végre, valamint a szabványoknak megfelelően mindkét épületen hőszigetelték a homlokzaton túl a födémet is. A régi ablakokat is újra váltották, és a napelem rendszer kiépítése is megtörtént. Korszerű radiátorokat helyeztek fel, és az ahhoz kapcsolódó fűtésvezetékeket is megújították. A főépületben már üzemel a széntüzelésű kazán is, míg a másik épületben folyamatban van a csere. A dolgozók gyorsabban haladnak a tervezettől.

„Jelenleg a főépület fűtéskorszerűsítése zajlik, valamint a mozgáskorlátozott mellékhelyiségek kiépítése. Úgy néz ki, hogy két héten belül be tudjuk fejezni a munkálatokat az iskolánál, ezzel jóval a határidőn belül tudjuk teljesíteni a kivitelezést” - mondta Tóth-Pintér Krisztián, a Tinet Pro Kft. építésvezetője.

A mosdók kialakítása is jó ütemben halad. A korlátok még a földön hevernek, de a mozgáskorlátozott rámpa építése már folyamatban van. A felület csúszásgátlóval ellátott, valamint a vakok és gyengén látók számára úgynevezett vezetősávot is elhelyeznek a burkolaton. A projekt keretében a Petőfi Sándor Általános Iskola három épülete is megújul. Ott a hőszigetelés és a nyílászáró csere szintén megtörtént, viszont a napelemek felhelyezése és a gépészeti munkálatok még váratnak magukra.