Kevesebb patkányt észlelt a lakosság idén
Város
2022. máj. 17.

Kevesebb patkányt észlelt a lakosság idén

Patkányok észleléséről idén kevesebb bejelentés érkezett az Ózdi Városüzemeltető Intézményhez.

Ha kicsit jobban odafigyelünk, több patkányüreget is felfedezhetünk a város különböző részein. Az 5-10 cm átmérőjű lyukak mellett a kiásott földkupac is gyakran megtalálható. A rágcsálók által kialakított járatok jellemzően különböző épületek, járdabeton, terasz, vagy farakás alá vezetnek. Ezek az állatok több kockázatot is jelentenek, hiszen baktériumokat, vírusokat, parazitákat hordozhatnak, illetve terjeszthetnek.

 „Jelenleg van egy szerződésünk egy vállalkozóval, aki a patkányirtást végzi Ózdon. Ennek az a menete, hogy tavasszal és ősszel az élővízfolyások mellett végez egy-egy nagyobb patkányirtást, valamint a szerződés szerint azonnal beavatkozik, ha valahonnan visszajelzést kap.” - mondta Dubovinszky László a Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője

 A használaton kívüli épületrészek, lomos telkek jó búvóhelyet kínálnak a patkányoknak. Ezért törekedni kell arra, hogy ezeket mihamarabb felszámoljuk és rendezzük a területet. Városunkban korábban az Újváros téren, az Árpád vezér és a Nemzetőr út környékén észleltek rágcsálókat. A hatékony védekezés során kiemelten fontos a lakossági összefogás.

 „Úgy néz ki, hogy idén kevesebb a patkány. Ebben talán szerepet játszik az a lakossági felhívás, hogy az itt élők ne hagyjanak kint étel maradékot. Ha pedig kóbor állatokat etetnek, azt úgy tegyék, hogy ha kiteszik a tálat, várják meg, amíg elfogy és vigyék is be az épületbe. Ne maradjon maradék az épület mellett, illetve ami még nagyon fontos, hogy a szemetes konténerek tetejét mindig húzzák vissza, mert a varjak is előszeretettel dézsmálják a maradékokat és ami ebből lepereg, az vonzza a patkányokat.” - mondta Angyal Béla , a terület képviselője

 Rágcsálóirtást magánszemély csak saját, vagy bérelt ingatlanján végezhet. A véralvadásgátló hatóanyagot tartalmazó szerek nagyobb áruházakban, vagy mezőgazdasági boltokban szerezhetők be. Az engedélyezett készítmények listája a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatbázisában érhető el a www.oek.hu/ika/ oldalon. A városüzemeltetés pedig hétköznapokon, munkaidőben várja a lakossági bejelentéseket a 06-48/471-422-es telefonszámon.