Jóság és szeretet
Város
2019. szept. 15.

Jóság és szeretet

Új közösségi teret és szeretet-dobókockát avattak a Falu térségében.

Ezzel a jóság és a szeretet fontosságára, egymás elfogadásának jelentőségére hívják fel a figyelmet. Az ötlet a Fokoláre Mozgalom tagjaitól, valamint a KOHÓ – Kapcsolati Háló önkénteseitől származik. A játék elsősorban, de nem kizárólag gyerekeknek szól.

Júliusban még csak a makettet láthattuk, vasárnap azonban már fel is avatták a szeretet-dobókockát, és vele együtt az új közösségi teret a Falu térségében, az Ív úton. A Fokoláre Mozgalom tagjai és a KOHÓ – Közösségi Háló önkéntesei számos karitatív programban vettek már részt városunkban, és ez az ötlet is tőlük származott. Az avatóünnepségen Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója a kocka jelentőségéről beszélt, majd Hübner Ferenc mutatta be a Fokoláre Mozgalmat. A lelkiségi megújulás Chiara Lubich révén Olaszországból indult 1943-ban, Trento bombázása idején.

„Amikor bombák hullanak az égből, nehéz katolikusnak lenni, és kereszténynek. Ő mégis ezt tette. Olvasva a szentírást rádöbbent, hogy miért ne válthatná azt cselekedetekre? És elkezdte élni az igét. Így kezdődött az igeélés, és ez a mozgalom nagyon gyorsan elterjedt 182 országba” - emelte ki Hübner Ferenc, világi vezető.

A KOHÓ – Kapcsolati Háló egyik önkéntese az együtt cselekvés fontosságáról beszélt, és arról, hogy miben segíthetnek egymásnak az emberek. Valamint arról, hogyan illeszkedik a közösség életébe a dobókocka.

„Próbáljuk együtt a közösséggel megtanulni azt, hogy mit tanulhatunk egymástól, hogyan tehetünk együtt dolgokat. Ennek a része a dobókocka is, illetve a Karitász-udvarban elkezdtük dolgozni együtt egy játszótéren” - mondta Borbély Dániel, a KOHÓ – Kapcsolati Háló önkéntese.

Maga a szeretet-dobókocka egyébként elsősorban, de nem kizárólag a gyermekeknek szól. Azt megforgatva olyan útravalót kapunk, amely segít jobbá válni, és megtalálni a közös hangot.

„A kocka oldalain az evangéliumi szeretet jellemzői olvashatók. A szeretet gyakorlásának egy-egy módja. Mindenkit szeretek, elsőként szeretem, szeretem az ellenségem. Jézust szeretem a másikban. Kölcsönösen szeretek. Eggyé válok a másikkal. Ezek olvashatók a hat különböző oldalon” - fogalmazott Cravero Ágnes, a KOHÓ – Kapcsolati Háló tanítónője.

Mischinger Ferenc plébános szerint a kocka azt a szeretetet jelképezi, amely hidat képezhet minden ember között. Ez a híd pedig származástól, társadalmi helyzettől függetlenül is működik.

„A dobókocka is arra sarkall bennünket, hogy köztünk és a többiek közt egy szeretethíd alakuljon ki. Feladatot ad nekünk, vidámságot és ötletet, késztetést arra, hogy tegyük a jót. És mi más lenne a híd a másik emberhez, mint a jó és a szeretet. Amit gyakorolunk függetlenül attól, hogy néznénk a másik hibáját” - hangsúlyozta Mischinger Ferenc, római katolikus plébános.

A dobókocka mostantól rendelkezésre áll mindenki számára, és irányt mutat, hogy általa és a Biblia igéi által megtanuljuk szeretni önmagunkat és embertársainkat. Ezzel pedig egy új közösségi tér is létrejött városunkban.