Szociális rehabilitáció
Város
2020. aug. 26.

Szociális rehabilitáció

Számos család kapott új lehetőséget Ózdon a TOP-5.2.1-15-BO1-2016-00010 számú projektnek köszönhetően.

Nemcsak korszerűbb, komfortosabb lakásokba költözhettek, hanem a jövőre vonatkozóan hasznos tanácsokat kaptak, tapasztalatokat szerezhettek.

Vissza nem térítendő támogatásként nyert el 156 millió forintot Ózd Város Önkormányzata a Területi Operatív Programban az Újtelep-Kiserdőalja városrész szociális rehabilitációját kísérő, helyi szintű komplex programok megvalósítására. Ebben az önkormányzat konzorciumi partnere az Abaújrakezdés Közhasznú Egyesület, valamint az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat is.

A kapcsolódó TOP-4.3.1-es projektben az akcióterületen több lakóingatlan megújult, energetikai szempontból korszerűbb, valamint komfortosabb is lett. Ezekbe a lakásokba folyamatosan költözhettek be a lakók. Az élhetőbb otthon mellé ráadásul különböző tanácsadások és workshopok keretein belül életre szóló útravalót is kaptak. A családok szinte napi kapcsolatban vannak a programban tevékenykedő szociális munkásokkal is.

A szakemberek tapasztalatai alapján az érintettek többsége az első pillanattól befogadó volt, többen pedig a kissé döcögős indulás után kezdtek nyitni az újdonságok felé. A szociális munkásoktól folyamatosan megkaptak minden segítséget, és felismerték, hogy a program mennyire hasznos is számukra valójában.

A Váci Mihály úti ingatlanok lakói hatalmas előrelépésként értékelik a megváltozott életkörülményeket. Többségük korábban évtizedekig élt szigeteletlen, korszerűtlen házakban. Most a korábbiakhoz képest jóval kisebb anyagi ráfordítást jelent számukra a fűtés a téli időszakban, ráadásul a vezetékes víz és a fürdőszoba a tisztálkodásban, takarításban is könnyebbségnek számít.

Mivel hosszú távon nagyon fontos, hogy meg is maradjon az ingatlanok szép állapota, a rendezett környezet, az itt élők számos életvezetési, pénzügyi, valamint karbantartási tanácsot kaptak. Ők maguk is lényegesnek tartják környezetük megóvását, gondozását. Vannak, akik kertet gondoznak, mások pedig idősebb, vagy éppen betegeskedő szomszédaiknak segítenek a mindennapi teendők elvégzésében.

A fejlesztés átfogó célja a szegregátumban élők társadalmi integrációjának elősegítése, aktív és helyzetének javításáért egyénileg és közösségben is tenni képes helyi társadalom létrehozása.