Fókuszban a felzárkóztatás
Város
2020. szept. 21.

Fókuszban a felzárkóztatás

Színes gyerekprogramok és közösségi események valósultak meg Ózdon a TOP-5.2.1-15-BO1-2016-00010 számú projektnek köszönhetően.

A gyermekek és fiatalok így rengeteg olyan élménnyel gazdagodhatnak, amelyek eddig kimaradtak az életükből, és családjuk önerőből talán nem is tudott volna hasonlót biztosítani számukra.

Rengeteg tartalmas és érdekes gyerekprogram valósult meg az elmúlt időszakban Ózdon az Újtelep-Kiserdőalja városrész szociális rehabilitációját kísérő projektnek köszönhetően. A szakemberek tapasztalatai szerint talán éppen ezek a korosztályok voltak a leginkább bevonhatóak, a legnyitottabbak az újdonságokra. A legnagyobb sikere a táborozásoknak volt, de voltak egynapos kirándulások is. A résztvevők ellátogattak egyebek mellett Lillafüredre és Szilvásváradra is.

A projekt részeként olyan foglalkozásokat is tartottak, amelyek során a gyerekek különféle készségeit fejlesztették, illetve megismertették őket a modern technológia vívmányaival. A művészeti és színjátszó szakkörökön szívesen szerepeltek egymás előtt, míg a film- és fotóműhely kiváló alkalmat teremtett arra, hogy korszerű eszközöket foghassanak a kezükbe. Kreativitásukat kisfilmek, videoklipek készítése során kamatoztathatták.

Mivel minden közösségben fontos a hitélet, a Magyar Református Szeretetszolgálat jóvoltából napközis táborokban vettek részt, bibliai történeteket dolgoztak fel interaktív formában. A Kék Sirály Zenei Egyesület pedig zenei- és táncoktatást biztosított a fiataloknak. A zeneelméleti alapokon és a hangszerek kezelésén kívül a színpadi viselkedést is megtanulták, sőt a Roma Napon és egyéb rendezvényeken meg is tapasztalhatták, milyen közönség előtt zenélni vagy táncolni.

A társadalmi integráció során a gyerekek bevonása több szempontból is kiemelkedő szereppel bír. Egyrészt a fiatalabb korosztályok fejlődését, közvetve vagy közvetlenül a tanulmányi eredmények javítását célozza. Másrészt pedig segíthet megakadályozni a hátrányos helyzet újratermelődését, motiválhatja a gyerekeket, kitörési lehetőséget mutathat nekik. Másrészt pedig gyakran a szülőket is könnyebb bevonni, ha látják, gyermekeik élményt és ismereteket szerezhetnek a programok által.