Lendületben a Magyar Vöröskereszt – Együtt népszerűsítik a véradást az ózdi mentősök, rendőrök, tűzoltók
Egészség
2022. máj. 19.

Lendületben a Magyar Vöröskereszt – Együtt népszerűsítik a véradást az ózdi mentősök, rendőrök, tűzoltók

A véradást népszerűsítő plakátkampányhoz csatlakoztak a helyi rendőrség, tűzoltóság és mentőállomás dolgozói.

A megmozdulás ötlete a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének ózdi munkatársaihoz köthető. A plakátokhoz ma készültek el a képek, amelyeket kolléganőnk kattintott el igen magasból. Jövő héten két nap, szerdán és csütörtökön is számítanak majd a vérükkel segíteni szándékozó ózdiakra.

Nagy volt a készülődés ma délelőtt az Ózdi Mentőállomás udvarán. A mentősök, tűzoltók, rendőrök egy olyan megmozduláshoz csatlakoztak, amelynek elsődleges célja a véradás népszerűsítése. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének munkatársai már régóta terveztek egy olyan alkalmat megvalósítani, amelyre  hétköznapi hősök hívják fel a figyelmet. Ezért gondolták úgy, hogy a helyi erők bevonásával készítenek egy véradásra invitáló plakátot.

 „A plakátkészítésnek az volt a koncepciója, hogy mind a négy szervezetből rajta legyünk a fotón egy szívet alkotva. Ezzel felhívva a figyelmet arra, hogy bárki lehet hős. Igazából ők a valódi hőseink, akik mindennap az életünket mentik és segítenek. Igazi példák is. Mindenki jöjjön el vért adni, aki teheti, hiszen egy félóra az életünkből és másoknak az életét mentjük meg. Ők pedig nap, mint nap ezt látják, hogy milyen nagy szükség van a vérre és ezzel is segítségre.” - mondta Dobos Eszter,a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének munkatársa

 Amikor minden résztvevő kiválasztotta a saját fonalból készült szívét a dobozból, az volt a feladat, hogy a magasba tartsák. Persze ez még nem volt elég. Pontosan szív alakzatot formázva kellett megállniuk az udvaron. A megjelenésért televíziónk munkatársa Dobi Laura Janka felelt, aki igyekezett megfelelő instrukciókkal ellátni a résztvevőket a magasból. Ugyanis egy emelőkosaras gépjármű segítségével készültek a képek. A szervezetek tagjai maguk is rendszeres véradók, valamint jó kapcsolatot is ápolnak egymással.

 „Nyilván a véradás egy nemes célt szolgál és ha megvan rá a lehetőségünk, tehetségünk akkor én azt gondolom, hogy kötelességünk is megtenni. Ezen túl mutat a hivatásos szervek, a rendőrség, a mentők, tűzoltók együttműködése, hiszen gyakorlatilag egy családból származunk, mégis viszonylag ritka az a lehetőség, hogy ebben a körben egy közös célért össze tudunk gyűlni, beszélgetni és tapasztalatokat cserélni. Azt gondolom, hogy ezt egy hagyományteremtő célzattal is próbáljuk meghonosítani itt Ózdon és akár még egy országos mozgalmai is el tudunk ebből indítani.” - nyilatkozott Tőkés Tamás, tűzoltóparancsnok

 Az ötletet pedig mindenki szívesen fogadta és fontosnak érezték, hogy kiálljanak a nemes ügy mellett. A vöröskereszttel minden szervezet régóta együttműködik és igyekeznek egymás munkáját mindenben segíteni. A mostani összejövetel apropóját és aktualitását a jövő heti véradások adták.

 „A helyi vöröskereszt felkérésének eleget téve az Ózdi Rendőrkapitányságról is megjelentünk, itt az Ózdi Mentőállomáson, hogy a tűzoltókkal és a mentőkkel együtt egy szívet formáljunk és tisztelegjünk azok előtt akik vért adnak majd a kijelölt napon.” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője

 Tehát jövő héten az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének rendezésében dupláznak, május 25-én szerdán a már jól megszokott helyszínen a Civil Házban déltől délután öt óráig, míg 26-án csütörtökön a tűzoltóság épületében reggel kilenctől tizenegy óráig várják a segíteni szándékozókat egy úgynevezett „Hősös véradás” keretében. Utóbbi helyszínen egy kis szerencsével a lánglovagok gépjárműállományát is meg lehet majd tekinteni.