Ráadták a gyújtást
Szabadidő
2022. máj. 20.

Ráadták a gyújtást

Autós napot tartottak a Digitális Erőműben. Közel hatszáz diák jelentkezett be előzetesen az eseményre.

A fő cél az volt, hogy felhívják a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára. Többféle autóval, akadálypályával, szórakoztató játékokkal és a KRESZ szabályaival is megismerkedhettek a fiatalok.

Retró, tuning, rally, formula. Különféle járművek hada várta az érdeklődőket a Digitális Erőmű területén tartott autós napon. Az esemény a közlekedésbiztonságra kívánta felhívni a figyelmet. Több klub tagjai és az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai is csatlakoztak a kezdeményezéshez, amely sok érdeklődőt vonzott, ugyanis előzetesen közel hatszázan regisztrálták részvételi szándékukat.

„Ez egy újdonság részünkről. Eddig ilyet nem csináltunk, de hát terünk van hozzá és a digitalizációhoz is kapcsolódik az autóipar természetesen. Most jön az önvezető autóknak a kora és mindezekből szeretnénk egy kis bemutatót tartani. Úgy látom, hogy a rendezvény sikeres, hiszen rengeteg fiatalt látok itt a környéken és nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy biztonságosan közlekedjünk és hozzájáruljunk ahhoz, hogy kevesebb baleset történjen az országban és Ózdon is persze.” - mondta Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Az esemény egyik fő támogatója a Magyar Autóklub volt, akik színes programokkal készültek a fiatalabb és az idősebb korosztály számára egyaránt. Az óvodások például gyakorolták, hogy milyen fontos az egymásra figyelés. A nagyobbaknak részeg szemüveggel és egy speciális, borulás szimulátorral készültek.

„Ez pedig a biztonsági öv fontosságára hívja fel a figyelmet, hogy milyen az, amikor egy autóban még bekötve is milyen súly nehezedik ránk, ahogy borul az autó és mi lenne, ha még az sem lenne bekapcsolva.” - nyilatkozott Orosz Sarolta, a Magyar Autóklub megbízott közlekedésbiztonsági igazgatója

Az érdeklődőknek lehetősége nyílt feltenni kérdéseiket bármelyik járművel és a szabályos közlekedéssel kapcsolatban. Nagyon népszerűek voltak többek között a rally autók és maga a sportág is. Nedecki László autóversenyző kiemelte a fiataloknak hogy a biztonság a legfontosabb, amelyhez a versenyek során elengedhetetlen a bukósisak, a megfelelő ruha és a gerincvédő. Nagyon hasznosnak tartja oktatás szempontjából is ezt az alkalmat.

„Nagyon örülök, hogy végre Ózdon is van olyan rendezvény, ahol meg tudjuk mutatni magunkat, hiszen a környéken nem olyan felkapott a rally, illetve a rally cross. A rally inkább, de a rally cross nem. Nagyon örülök neki, hogy sok óvodás és kisgyerek, vagy akár nagy is, mint ahogy az előbb voltak már itt jó sokan, hogy kérdeztek jó sokat, hogy milyen ez a rally cross. Próbáltam elmagyarázni nekik, remélem érthető voltam, mert azért a rallytól kicsit jobban különbözik.” - mondta Nedecki László autóversenyző

Az épület belsejében többek között szimulátorok, antigravitációs és sávkövető autók, playstation, online KRESZ-teszt, mini KRESZ pálya és kisautó kiállítás is várta az érdeklődőket. Az intézmény továbbá egy kvízjátékot is elindított. Ennek eredményhirdetésével ért véget a kötetlen, jó hangulatú és egyben ismeretterjesztő nap.