Biztonságos közlekedés
Város
2020. dec. 2.

Biztonságos közlekedés

Nagyobb biztonságban közlekedhetnek az ózdi kerékpárosok.

Elkészült ugyanis a város kerékpárút-hálózata, amelyet sokan már birtokba is vettek. A száz százalékban uniós forrásból megvalósuló fejlesztés része annak a projektnek, amelynek keretein belül az „órás” körforgalom, illetve a Március 15. úti járda is megépülhetett. A KRESZ szabályainak betartása azonban a nagyobb védelem mellett is fontos.

Egyre többen használják a város új kerékpárútját. A fejlesztés a Kerékpárutak és egyéb közlekedésfejlesztési támogatások Ózd városában című TOP-pályázat részeként valósulhatott meg. A négyszáznegyven millió forintos összköltségű projektnek köszönhetően nemcsak a két keréken, hanem a gyalogosan közlekedők is nagyobb biztonságban vannak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a KRESZ szabályait figyelmen kívül hagyhatjuk. A tapasztalatok szerint ugyanis nem mindenki van ezekkel tisztában.

„Azt írja a KRESZ a kerékpárosnak, hogy ha az úttal párhuzamosan kerékpáros sáv van kialakítva, akkor ezt kell igénybe vennie, tehát ott kell közlekednie. Nyilván itt el kell különíteni azért a külön kerékpárutat. Ott 30 km/h-val közlekedhetnek. Ha közös a kerékpáros, és gyalogos közlekedésre kialakított út van, ott csak 20 km/h-val közlekedhetnek. El vannak különítve sárga szaggatott vonallal a különböző közlekedők sávjai, vagy eltérő színű burkolattal vannak megjelölve” - emelte ki Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola iskolavezetője.

Előfordulhat azonban, hogy ahol nincs kerékpárút, és a kerékpárral való közlekedésnek az úttesten nincsenek meg a feltételei, úgy a biciklisek használhatják a járdát. Ebben az esetben viszont csak maximum 10 km/h-s sebességgel haladhatnak. A gyalogosok elsőbbségére azonban fokozottan ügyelni kell. Az aszfaltra festett, közel harminc kilométernyi kerékpáros nyom, illetve sáv is a biztonságos közlekedést szolgálja.

„Amikor ezek a jelzések felfestésre kerültek, akkor sokkal jobban odafigyeltek az autósok. Aztán most így, hogy az időjárásnak köszönhetően ezek kezdenek elhalványulni, illetve most már kezd mindenki rutinból újra közlekedni, így már nem annyira” - mondta Frölich Tamás, az Ózdi Kerékpáros Egyesület elnöke.

A téli, gyakran ködös időjárás miatt persze valamennyiünknek körültekintőnek kell lennünk. Így például fontos szem előtt tartani a látni és látszani elvet is. Sötétedés után pedig a gyalogosoknak is érdemes ruházatukon valamilyen fényvisszaverő eszközt elhelyezniük. Az önkormányzat a projekt zárásának idejére egy átadót szervezett volna, ám ez a járványhelyzet miatt nem tartható meg. Ettől függetlenül különféle akciókkal szeretnék népszerűsíteni a létesítményeket, amelybe a kerékpárosokat is bevonnák.

„Egy közlekedésbiztonsági célú bejárást is tartanának a kerékpárosok, ahol elmondanák, hogy melyik kereszteződésnél, átjárónál mi az, amire figyelni kell. Ugyanis a városban ez egy új típusú létesítmény, ami még nem volt, ezért fontos, hogy az emberek tudják, hogy kell helyesen használni. Erre felhívnák a figyelmet” - nyilatkozta Kristonné Sipos Ágnes, projektmenedzser.

Persze további akciók is kapcsolódnak majd a projekthez. Az önkormányzat ezen kívül a www.ozd.hu oldal tájékoztatók menüpontjában is igyekszik segítséget nyújtani a kerékpárút helyes használatával kapcsolatban. A közeljövőben pedig egy ezzel kapcsolatos digitális tananyagot is elérhetővé tesz az általános iskolák részére.